Mai mult decât cel mai bun prieten. Ce asemănare au descoperit cercetătorii între oameni şi câini

Un studiu arată că originea câinelui domestic este mai îndepărtată decât se credea. 

RomaniaTV.net
15 mai 2013, 13:15
Mai mult decât cel mai bun prieten. Ce asemănare au descoperit cercetătorii între oameni şi câini

Câinii sunt mai mult decât cei mai buni prieteni ai omului, ei sunt şi partenerii noştri de evoluţie, conform unui nou studiu, informează LiveScience.com, citat de Agerpres.

Acest studiu demonstrează că partenerii noştri canini s-au desprins evolutiv de lupi în urmă cu aproximativ 32.000 de ani, iar de atunci, creierul câinilor domestici şi organele lor digestive au evoluat în modalităţi foarte similare cu creierul şi organele umane.

Acest studiu identifică de asemenea şi o origine mai îndepărtată în timp a câinelui domestic decât se credea şi susţine că împărţirea aceluiaşi mediu de viaţă a împins înainte evoluţia paralelă a omului şi câinelui timp de mii de ani.

„În timp ce domesticirea este asociată deseori unei creşteri mari în densitatea populaţiei şi implicit micşorarea spaţiilor în care locuiau oamenii, aceste caracteristici nefavorabile ale mediului şi-au pus amprenta asupra evoluţiei ambelor specii”, conform articolului publicat în ultimul număr al revistei Nature Communications.

Evoluţia umană a intrat în cea mai interesantă fază: Avem potenţialul unor trăsături excepţionale

Momentul din paleoistorie în care câinii au fost domesticiţi nu este cunoscut cu exactitate, dar există mai multe variante. Un craniu de canid descoperit într-o regiune muntoasă din Siberia sugerează că primii câini au fost domesticiţi în urmă cu 33.000 de ani şi că se trag din lupi. O serie de analize genetice indicau însă faptul că în China câinii au fost domesticiţi în urmă cu abia 16.000 de ani.

Oricare ar fi poziţia cu privire la domesticire, toţi cercetătorii din domeniu sunt de acord că în urmă cu aproximativ 10.000 de ani câinii făceau deja parte din societatea umană.

O serie de studii indică faptul că în sudul Chinei ar fi putut apărea primii câini domesticiţi. Pentru a înţelege această domesticire, Guo-dong Wang, genetician la Academia chineză de Ştiinţe, a analizat alături de colegii săi ADN-ul de la patru lupi, trei câini indigeni chinezi, un ciobănesc german, un malinois belgian şi un mastiff tibetan.

Analiza ADN indică faptul că lupii s-au despărţit evolutiv de câinii indigeni din China în urmă cu 32.000 de ani. „Câinii indigeni chinezi ar putea reprezenta veriga lipsă din procesul de domesticire al câinilor”, conform studiului.

Din acel moment, evoluţia câinelui a devenit graduală, ei devenind din ce în ce mai obişnuiţi cu oamenii şi mai docili, de-a lungul a foarte mulţi ani în care s-au hrănit cu resturile de la marginea comunităţilor umane.

Într-o nouă etapă a studiului echipa de geneticieni chinezi a comparat seturi corespondente de gene la oameni şi câini şi au descoperit faptul că ambele specii au trecut prin modificări similare asupra genelor răspunzătoare de digestie şi metabolism, aşa cum sunt genele care codifică transportul de colesterol. Aceste schimbări ar fi putut fi provocate de o schimbare dramatică a raportului de hrană pe bază de carne faţă de hrana pe bază de plante ce s-a produs în societăţile umane în aproximativ aceeaşi perioadă.

Echipa a identificat o evoluţie paralelă comparabilă şi în ceea ce priveşte anumite procese cerebrale – cum ar fi în ceea ce priveşte genele care au un rol în procesarea serotoninei. În cazul oamenilor, mutaţiile acestor gene afectează nivelul agresivităţii. De asemenea, aceste traiectorii genetice similare pot explica de ce câinii din prezent pot fi trataţi cu medicamente antidepresive, la fel ca oamenii.