Mai puţini turişti în oraşele afectate de atentatele teroriste. Vezi cu cât au scăzut preţurile hotelierii

Belgia şi Franţa nu mai sunt printre destinaţiile de vacanţă preferate de turişti. Totul se datorează antentatelor teroriste din ultima perioadă în care au murit mai multe persoane. Hotelierii au ajuns să scadă preţurile semnificativ pentru a atrage turişti.

25 nov. 2015, 21:21
Mai puţini turişti în oraşele afectate de atentatele teroriste. Vezi cu cât au scăzut preţurile hotelierii

Turiştilor care aveau deja planificate sejururi în Paris sau Bruxelles li s-au propus alternative precum Bruges, Valea Loarei, Costa del Sol şi Sicilia. Alte opţiuni în locul Franţei şi Belgiei au fost Italia, Spania, Portugalia, Cipru şi Grecia. De asemenea, de mai multă vreme, alte destinaţii preferate de vacanţă de către români, precum Egipt şi Tunisia, au fost scoase din ofertele agenţiilor de turism, din cauza crizelor politice, potrivit gandul.ro.

„Imediat după evenimentele tragice din Paris am înregistrat scăderi de 65% – 70% pe zborurile rezervate către Paris, cu sau fără escală. Asta în condiţiile în care biletele de avion către capitala Franţei înseamnă aproximativ 20% din totalul zborurilor rezervate pe Paravion. Însă, la aproximativ 4-5 zile după atentate, am început să recuperăm zboruri constant, cu o medie zilnică de 2-3%. În acest moment, este adevărat că raportăm un declin al rezervărilor şi spre alte capitale europene, vecine ale Franţei: Bruxelles, Amsterdam, Londra, chiar şi Berlin. Turiştii care renunţă la aceste destinaţii sunt rerutaţi către Sudul Europei – în special Italia, Spania, Portugalia şi Grecia”, a declarat pentru MEDIAFAX Remus Vişan, managing director al agenţiei de turism online Paravion.ro.

Acesta spune că în ceea ce priveşte persoanele care călătoresc în interes de serviciu nu au mult timp liber la dispoziţie pentru a simţi atmosfera din oraş, astfel încât nu au fost înregistrate scăderi.

„Iniţial, am înregistrat un flux de anulări, cam 10%-15% din biletele de zbor emise, dar am sfătuit turiştii să aştepte şi să aleagă o altă perioadă de călătorie, eventual în februarie, când avem vacanţa şcolară, sau de Valentine’s Day. În ceea ce priveşte pachetele de vacanţă, în speţă cele de Crăciun şi Anul Nou, Paravion nu a înregistrat absolut nicio anulare. Din nou, o dovadă în plus că românilor nu le este frică să călătorească. Aceştia încă aşteaptă să se informeze dacă vor avea acces la toate atracţiile turistice specifice şi/sau dorite”, a spus Remus Vişan.

Pentru a atrage clienţi, hotelurile de cinci stele au scăzut tarifele cu până la 50%, în timp ce cle de trei şi patru stele cu 30 %.  Din acest motiv, preţurile la city-break-ri au scăzut cu 30 %.

Citeşte şi

La rândul lor, reprezentanţii agenţiei Vola.ro spun că au înregistrat scăderi ale cererii pentru Paris şi Bruxelles, dar că sunt destul de puţini aceia care nu vor să mai călătorească deloc.

„Doar pe Paris şi Bruxelles am observat un impact mai puternic al evenimentelor din ultima perioadă. Dar această scădere este atât una organică, venită din partea clienţilor, cât şi în mare parte «cauzată» de noi. Imediat după apariţia problemelor, Vola.ro a întrerupt orice promovare pentru Paris şi Bruxelles. Pe alte destinaţii nu putem spune că au existat scăderi, ba din contră, datorită promoţiei Sale Week pe care o avem în această perioadă, avem o creştere generală de 400% a cererii de pachete turistice. Oamenii sunt încă dornici să călătorească şi preţul este un trigger important”, a declarat pentru MEDIAFAX Manuela Melinescu, marketing manager Vola.ro.

Aceasta spune că au existat şi câteva cazuri în care clienţii au ales să îşi anuleze călătoria leisure.

„Au existat câteva cazuri, în special în rândul celor care aveau călătorii leisure. Depinzând de tipul de bilet pe care îl cumpăraseră, oamenii au ales fie să amâne plecarea, fie să se orienteze spre o altă destinaţie. Piaţa de călătorii business nu a fost impactată deloc. În general, clienţii întreabă dacă sunt probleme de anulări ale zborurilor şi alte chestiuni tehnice, dar sunt destul de puţini cei care nu vor să mai călătorească deloc”, a spus oficialul agenţiei de turism.

Reprezentanţii touroperatorului Christian Tour afirmă că nu au observat nicio scădere a interesului pentru oraşele unde au existat probleme de ordin politic, având în vedere faptul că aceste oraşe nu reprezintă destinaţii de volum, mai cu seamă în această perioadă rece a anului când nu se prea organizează city break-uri sau weekend break-uri.

„Până astăzi nu am primit solicitări de anulare pentru aceste destinaţii. Pachetele turistice pe care le touroperăm includ vizite scurte de maxim câteva ore în cadrul circuitelor turistice care acoperă şi aceste oraşe, iar aceste circuite se organizează de obicei în perioada aprilie-octombrie, în acest moment nu avem grupuri care să se afle în Paris, Bruxelles sau alte oraşe afectate de problemele politice ale momentului. Ofertele sunt cele standard pentru această perioadă şi anume oferte First minute aplicate tuturor tipurilor de circuite culturale în Europa”, a afirmat Marius Pandel, CEO Christian Tour.

El precizează că nu a fost cazul până acum să redirecţioneze turiştii.

„Singurul charter suspendat momentan este cel de Egipt, iar turiştii care deja achiziţionaseră un pachet pentru această destinaţie au fost rerutaţi pe perioada suspendării fie către Dubai, fie către destinaţii mai calde în această perioadă, din Europa (Costa del Sol, Toscana, Sicilia, Cipru, etc.)”, a adăugat Pandel.

La rândul său, Răzvan Pascu, consultant marketing turistic, remarcă din discuţiile cu agenţiile de turism o uşoară scădere a vânzărilor de bilete de avion spre destinaţiile din Europa unde au existat alerte teroriste sau atentate. În plus, el nu recomandă vacanţele în Egipt în perioadă următoare şi nici călătoriile în ţări din Orientul Mijlociu, mai puţin Emiratele Arabe Unite.

„Vorbim aici despre noile rezervări, şi nu despre rezervările deja efectuate. Dintre cei care aveau bilete deja cumpărate există puţine anulări. Cred că pe termen scurt oamenii vor fi în expectativă, vor aştepta să vadă cum evoluează situaţia în ţări precum Italia, Turcia, Franţa sau Belgia, dar pe termen mediu nu vor renunţa la călătorii, iar trendul va fi în continuare crescător”, a spus Pascu.

În opinia sa, oamenii sunt uşor panicaţi de ororile care s-au petrecut în Franţa, dar în scurt timp panica va trece şi lucrurile vor reveni la normal. „La fel s-a întâmplat şi după atentatele din Londra, Madrid sau New York. Oamenii nu vor înceta să călătorească; din contră. Legat de Bruxelles sau alte oraşe belgiene, pe termen scurt recomand precauţie. Pe termen mediu şi lung, nu cred că Franţa va fi foarte afectată, mai ales dacă autorităţile franceze vor începe să demonstreze că sunt eficiente şi că ţara este sigură”, a adăugat el.

Un număr de 130 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute rănite, într-o serie de atentate comise la 13 noiembrie în mai multe zone din Paris. Terorişti sinucigaşi s-au aruncat în aer în faţa arenei „Stade de France”, în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, în centrul capitalei Franţei. Circa 85 de persoane au fost ucise în sala de concerte Bataclan.