Manda, după audierea lui Puţura: Ne-a explicat cum e cu repartizarea „aleatorie” a dosarelor către un anumit complet

Preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat mariţi, după audierea vreme de cinci ore a fostului judecător condamnat la cinci ani de închisoare Ovidiu Puţura, că acesta le-a explicat membrilor comisiei cum se face ”repartizarea aleatorie” a dosarelor în instanţă, astfel încât anumite cazuri să fie trimise anumitor complete de judecată prin aşa-numita ”metodă coperta”.

24 oct. 2017, 17:16
Manda, după audierea lui Puţura: Ne-a explicat cum e cu repartizarea „aleatorie” a dosarelor către un anumit complet

”Domnul Puţura ne-a explicat cum este cu repartizarea aleatorie, dacă coroborăm cu cazul dosarelor din justiţie, cum se face prin calculator şi ne-a explicat destul de clar cum poate ca grefierul să distribuie anumite dosare către un anumit complet de judecată. Ne-a explicat cum se poate merge cel puţin pentru cazurile de arest preventiv, cunoscându-se care sunt completele pregătit şi în sensul acesta se poate ajunge excat în ziua de pentru a ajunge la un anumit complet (…) Ne-a explicat şi cum este metoda coperta, am pus o serie de întrebări am reuşit până la urmă să înţelegem la ce se referea când spunea despre metoda coperta şi cum se poate ca această distribuţie aleatorie a dosarelor către anumit complete de judecată să ajungă exact acolo unde se doreşte”, a relatat Manda din audierea lui Puţura.

Preşedintele comisiei de control al SRI a spus că Ovidiu Puţura a prezentat comisiei şi o listă cu judecători de la Înalta Curte despre care consideră că ”au relaţii apropiate cu sistemul”. ”Ne-a spus că ştie despre cazul domnului Adrian Severin căruia i s-ar fi adus la cunoştinţă o notă operativă cu mult înainte de a se deschide un dosar cu scopul ca acel dosar şi acele acuzaţii n-ar fi avut un efect juridic, ci doar un efect media, lucru care, spune domnia sa că ştie de la domnul Severin, că s-ar fi şi întâmplat şi că acest dosar s-ar fi clasat acum o perioadă destul de scurtă de timp”, a mai spus Manda, conform News.ro.

”A spus că a luat cunoştinţă şi de o speţă asemănătoare, a domnului Nicuşor Constantinescu, în care spune că există o intervenie în cadrul audierii domniei sale la instanţă în care ar fi venit un ofiţer SRI şi ar fi vorbit cu judecătorul în ziua judecăţii, rămâne să probăm dacă măturia domnului Constantinescu este adevărată”, a mai relatat el.

Claudiu Manda a spus că miercuri, de la 11:30, va fi audiat la comisie Ion Dedu, fost colonel SRI, iar de la ora 14:00, fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu.

De asemenea, săptămâna viitoare vor fi audiaţi la comisia SRI patronul Evenimentului Zilei, Dan Andronic – miercuri la ora 10:00 -, fostul patron al Pro Tv, Adrian Sârbu – miercuri la ora 14:00 – şi fostul preşedinte al României Traian Băsescu – joi la ora 11:00.