Mari mistere neelucidate ale lumii: Cazul Tamam Shud. Crima perfectă?

Considerat a fi unul dintre cele mai profunde mistere ale Australiei, cazul Tamam Shud se referă la povestea unui bărbat găsit decedat în decembrie 1948 pe plaja Somerton din Adelaide, Australia. Pe lângă faptul că bărbatul nu a putut fi identificat, misterul s-a adâncit în momentul în care o bucată de hârtie pe care scria "Tamam Shud" a fost găsită într-un buzunar ascuns din pantalonii acestuia.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 06:26

Majoritatea crimelor nu sunt deosebit de dificil de dezlegat. Autorul este de obicei soţul gelos, soţia, prietenul, prietena, fostul prieten. Crimele se încadrează în câteva categorii mari iar motivele sunt în general evidente.

Dar mai sunt şi acele câteva cazuri care nu se încadrează în nicio categorie, unde criminalul este un necunoscut, iar crima este bizară.

Una dintre aceste crime „neobişnuite” a avut loc în Adelaide, un oraş din sudul Australiei, în decembrie 1948. O poveste care a început destul de simplu, cu un cadavru descoperit pe plajă, a devenit din ce în ce mai misterioasă pe măsură ce anchetatorii au început să caute indicii.

Cazul este atât de misterios încât încă nu se cunoaşte identitatea victimei, ce l-a omorât sau dacă a fost crimă sau sinucidere.

Victima a fost găsită decedată la ora locală 6:30 am, pe 1 decembrie 1948, sub stâlp de iluminat stradal pe plaja Somerton din Australia. Şi cu asta s-au epuizat singurele informaţii cunoscute cu certitudine despre cazul Tamam Shud.

Lucrurile care nu se cunosc i-au intrigat pe poliţişti de zeci de ani încoace.

Nu existau niciun fel de urme de violenţă pe trupul bărbatului. O ţigară fumată pe jumătate a fost găsită pe gulerul bărbatului, ca şi cum i-ar fi căzut din gură.

O altă ţigară era pusă după ureche. Ţigările erau de provenienţă britanică şi nu se găseau în Australia. Mai multe ţigări de acelaşi fel au fost găsite puse într-un pachet al altui brand de tigări, la el în buzunar.

În buzunarele bărbatului au mai fost găsite o cutie cu chibrituri, un bilet de autobuz folosit cu destinaţia Glenelg şi unul nefolosit cu destinaţia Henley Beach.

Bărbatul era îmbrăcat într-un costum scump, iar toate etichetele de pe haine fuseseră tăiate, ceea ce a făcut identificarea sa foarte dificilă. Nu purta pălărie, iar pantofii erau suspicios de curaţi şi lustruiţi.

Cadavrul bărbatului a fost dus la spitalul Royal din Adelaide la aproximativ trei ore după ce a fost găsit de mai mulţi trecători. Doctorul John Barkley Bennett a estimat ora decesului ca fiind nu mai devreme de 2 a.m.

A trecut caza morţii ca fiind atac de cord, cu precizarea că suspectează că ar fi fost otrăvit. Nu s-au găsit însă niciodată urme de otravă în sistemul lui.

Autopsia a scos la iveală ceva interesant: nu s-a găsit o cauză evidentă a morţii. Bărbatul părea că avea o stare de sănătate bună, în afară de o uşoară congestie şi hemoragii la mai multe organe.

Avea 1.80 de metri în înălţime, ochii verzi şi părul blond spre roşcat. Era atletic, cu muschi foarte dezvoltaţi la gambe, dar nu era muncitor, pentru că avea mâinile foarte îngrijite.

Doctorul care a făcut autopsia a declarat că pare să fi fost o otravă periculoasă, extrem de dificil de identificat la autopsie, care i-a adus moartea. A mai precizat că se poate ca bărbatul să fi murit din cauze naturale, dar el nu a găsit nicio dovadă a vreunei boli sau afecţiuni care să ducă la asta. În consecinţă, nu se ştie exact ce l-a omorât pe bărbatul de pe plaja din Somerton, dacă a fost otrăvit sau nu sau dacă a fost crimă sau sinucidere.

Într-o valiză găsită de anchetatori mai târziu, şi care i-ar fi aparţinut bărbatului, au fost găsite multe alte haine cu etichetele tăiate. O singură jachetă a putut fi identificată ca provenind din America. Amprentele sale dentare şi cele digitale nu s-au potrivit însă cu al niciunui cetăţean american luat în evidenţă.

Poliţiştii au mai descoperit şi un buzunar secret în pantalonii bărbatului, care conţinea o bucată de hârtie pe care scria „Tamam Shud” (care se traduce cu „sfârşit” sau „terminat”) şi părea ruptă dintr-o carte.

„Tamam Shud” este ultima frază folosită într-o carte de poeme numită „Rubayat”, scrisă de Omar Khayyam. O copie a cărţii care i-ar fi aparţinut bărbatului a fost găsită ulterior de poliţişti. Pe ultima pagină a cărţii erau scrise câteva rânduri, aparent o înşiruire de litere fără nicio semnificaţie. Anchetatorii cred că este un fel de cod, dar el nu a putut fi descifrat niciodată.