Mari mistere neelucidate ale lumii: Manuscrisul lui Voynich, scris într-o limbă indescifrabilă

Manuscrisul lui Voynich este considerat "Cel mai misterios manuscris din lume". Până în ziua de azi, acest artefact medieval nu a putut fi descifrat, fiind scris într-o limbă absolut necunoscută. Asupra unui singur lucru s-au înţeles oamenii de ştiinţă: manualul nu este un fals pentru că este mult prea elaborat şi a fost cu siguranţă costisitor şi dificil de realizat. RTV.NET începe un serial în care vor fi prezentate marile mistere neelucidate ale lumii.

RomaniaTV.net
01 mai 2012, 09:55

Denumită după un vânzător de antichităţi de origine poloneză-americană, Wilfrid M. Voynich, care a achiziţionat manuscrisul în 1912, cartea are aproape 240 de pagini codate, scrise într-o limbă care nu a putut fi descifrată.

Paginile sale conţin şi desene colorate reprezentând diagrame care înfăţişează evenimente stranii, plante care nu există pe Pământ, ceea ce face manuscrisul şi mai dificil de înţeles.

Autorul original al manuscrisului nu este cunoscut, dar datarea cu carbon a scos la iveală faptul că paginile cărţii au fost produse între 1404 şi 1438.
 
Există o mulţime de teorii despre originea manuscrisului. Unii cred că era o farmacopee medievală sau de la începuturile medicinii moderne. Multe dintre imaginile cu ierburi şi plante indică faptul că ar putea fi manualul unui alchimist. Faptul că multe dintre diagrame par să aibă origine astrologică, împreună cu desenele de biologie care nu pot fi identificate, i-a făcut pe mulţi să creadă că manuscrisul ar putea avea origine extraterestră.

În funcţie de subiectul desenelor, conţinutul manuscrisului poate fi împărţit în şase secţiuni:

1. desene de botanică a 113 specii neidentificate de plante

2. desene astronomice şi astrologice, inclusiv calendare astrale, semne zodiacale ca Peştele, Taurul şi Săgetătorul, femei goale care ies din ţevi sau cilindri

3. o secţiune care ţine de biologie cu nuduri de femei, majoritatea cu abdomene umflate, scufundate în lichid şi interacţionând cu tuburi şi capsule

4. o succesiune de nouă medalioane cosmologice elaborate, care reprezintă probabil forme geografice

5. desene farmaceutice cu peste 100 de specii de plante medicinale şi rădăcini în recipiente de sticlă

6. pagini întregi de text, probabil reţete, cu flori desenate pe marginea paginilor

Cartea nu are corecturi, greşeli sau cuvinte tăiate.

Limba în care este scrisă cartea are un alfabet cu 19 până la 28 de litere, niciuna dintre ele având vreo legătură cu limba engleză sau cu limbile europene. Cartea ar putea avea mai mulţi autori.