Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea (Adevărul). Fostul lider al studenţilor neagă din nou UPDATE

Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea şi a dat rapoarte despre profesori şi sudenţi străini, dezvăluie ziarul Adevărul. Este un episod pe care Marian Munteanu l-a negat mereu, fostul lider al studenţilor susţinând că a fost arestat, anchetat şi bătut de organele de Securitate. Marian Munteanu a fost propunerea PNL pentru Primăria Capitalei, dar s-a retras din cursă.

07 iun. 2016, 20:48
Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea (Adevărul). Fostul lider al studenţilor neagă din nou UPDATE

UPDATE Marian Munteanu neagă acuzaţiile din articolul publicat de Adevărul. 

„În cursul anchetelor și interogatoriilor la care am fost supus de către organele de urmărire şi de poliţie politică ale statului comunist, am dat sute de pagini de declarații, semnate și asumate ca atare. În aceste declarații nu am incriminat pe nimeni ci, dimpotrivă, am căutat modalități prin care să nu pun în pericol persoanele din anturajul meu (colegi, profesori, prieteni ai lui Petre Țuțea etc). Reamintesc celor mai tineri că în acea perioadă orice acțiuni care ar fi putut fi interpretate ca ostile regimului comunist erau pasibile de pedepse cu ani grei de închisoare”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Marian Munteanu.

El susţine că a cerut în repetate rânduri CNSAS să clarifice situaţia sa, dar nu a primit un răspuns. „Din motive pe care nu le cunosc, nu am primit încă nici un răspuns. Am însă speranța că CNSAS va analiza documentele ce mă privesc, atât din dosarul meu cât și din dosarele conexe, și sunt convins că va da verdictul corect, potrivit legii, și anume că nu am colaborat cu Securitatea ci, dimpotrivă, am avut de suferit de pe urma Securității”, se mai arată în comunicat.


Marian Munteanu s-a angajat sub semnătură că va da rapoarte Securităţii sub pseudonimnul Ioan, relatează Adevărul. Se întâmpla în 1988. După o serie de paşi prin care s-au informat de calităţile sale, lucrătorii Securităţii l-au abordat şi au făcut un raport despre potenţialul său de informator. „A rezultat că înţelege rolul organelor de securitate şi a afirmat că, în cazul în care vom avea nevoie de sprijinul său, va răspunde favorabil solicitărilor noastre”, se arată într-un document citat de Adevărul.

După racolare, în martie 1988, sursa „Ioan” începe să dea rapoarte despre studenţi şi profesori.

Despre unul dintre dascăli, spunea că „are relaţiile rigide cu studenţii, impersonale, mecanice”, că este „sever, corect, puţin vanitos, cu un tip temperamental flegmatic”. Despre cel de-al doilea dascăl, pe care îl descrie ca fiind „complexat şi orgolios”, spune că are „relaţii cordiale cu lectorul portughez, cu care se vizitează”. Referitor la studentul din SUA, „Ioan” susţine că acesta are „relaţii limitate cu colegii de grupă. În general este izolat. Probabil tip de temperament flegmatic (sau, eventual, melancolic)”, se precizează în notele consultate de Adevărul. 

Relaţia lui Marian Munteanu cu Securitatea a durat un an. După plecarea din ţară a unui profesor portughez despre care „Ioan” a dat informaţii, Securitatea nu a mai avut nevoie de serviciile lui Marian Munteanu. „În prezent, Munteanu Marian Teofan Dragoş a devenit membru PCR. Propun încetarea legăturii cu numitul”. 

Marian Munteanu a evitat un răspuns fără echivoc pe acest subiect. Contactat de Adevărul, fostul lider al studenţilor  a fost evaziv: „Nu am timp de pierdut cu diferitele mistificări puse în circulaţie spre a fi discreditat. Am răspuns public, de nenumărate ori, pe larg, cu privire la toate acuzaţiile la adresa mea. Aceste aspecte vor fi clarificate, definitiv, doar de instanţele de judecată, în urma proceselor care vor urma. Cu privire la aşa-zisa  «colaborare» cu Securitatea, se va dovedi că lucrurile stau exact invers: am fost urmărit, reţinut, anchetat de Securitate, în repetate rânduri, de-a lungul multor ani”. 

Citeşte şi: Marian Munteanu, scos de pe lista PNL, îşi cere dosarul CNSAS: Am nevoie de bani pe care să-i dau de pomană celor săraci