Marincea: O echipă a SRI a intervenit la Spitalul Judeţean Bacău la cerere, urmare a unui atac cibernetic

O echipă SRI din cadrul Cyberint a intervenit la Spitalul Județean Bacău și a ajutat la recuperarea în procent de peste 90% a datelor compromise în urma unui atac cibernetic produs în data de 5 mai, care a afectat respectiva unitate medicală, a precizat miercuri purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea.

17 mai 2017, 18:33
Marincea: O echipă a SRI a intervenit la Spitalul Judeţean Bacău la cerere, urmare a unui atac cibernetic

Cu toate că nu există nicio obligație din partea instituțiilor să raporteze atunci când ni se cere ajutorul, așa cum a fost în cazul Spitalului Județean Bacău, care pe data de 5 mai a fost atacat cu același tip de virus (de tip ransomware WannaCry, WannaCrypt — n.r.), ni s-a solicitat ajutorul și o echipă a SRI din Bacău a mers la spitalul județean și am încercat să recuperăm, și am și reușit în proporție de peste 90% să recuperăm datele pierdute. Erau date importante, toate internările și consultațiile pe câteva luni de zile„, a afirmat Marincea, într-o conferință de presă comună cu șeful Cyberint, Anton Rog.

Șeful Cyberint a precizat că datele ce nu au putut fi recuperate se refereau la o zi de activitate. „S-a pierdut o zi, pentru care pacienții au trebuit să revină la spital”, a menționat el.

Legat de atacul informatic de săptămâna trecută, Anton Rog a subliniat că la nivelul structurii pe care o conduce nu sunt deținute date despre numărul instituțiilor românești afectate de atacul de tip ransomware WannaCry, WannaCrypt, întrucât acestea nu au obligația, prin lege, de a raporta astfel de incidente, dar că o pot face benevol către CERT.RO, instituție civilă din cadrul Ministerului Comunicațiilor.

Intervenția (de la Spitalul Județean Bacău — n.r.), trebuie să spunem foarte clar — a fost făcută la solicitarea entității respective, deci nu ne-am dus noi din proprie inițiativă„, a precizat Rog.

Citeşte şi Şeful Cyberint, SRI: Este un nou atac cibernetic, dar nu se poate confirma amploarea acestuia