Mario Oprea: Ne-aţi lăsat să stăm în plenul Senatului, în timp ce la plenul reunit se vota un amendament important

Mario Oprea, vicelider al grupului PNL din Senat, le-a reproşat, luni, reprezentanţilor majorităţii faptul că nu au fost prezenţi la şedinţa de plen a Senatului, convocată pentru ora 15,00, în acelaşi timp în care se derulau şi dezbaterile plenului reunit al celor două Camere asupra proiectului legii bugetului de stat pe 2018.

RomaniaTV.net
18 dec. 2017, 19:26
Mario Oprea: Ne-aţi lăsat să stăm în plenul Senatului, în timp ce la plenul reunit se vota un amendament important

„La ora 14,00, s-a întrunit Biroul Permanent al Senatului, care a decis ca la ora 15,00 să fie plen al Senatului. La această şedinţă, v-am atenţionat mai multe grupuri parlamentare că nu se vor putea desfăşura – pentru că ar trebui să se desfăşoare în paralel – plenul Senatului şi plenul reunit. Ne-aţi spus că a fost o desincronizare pe acolo, pe la plenul comun. Oricum, ceva neconvingător. Suntem deranjaţi de un singur lucru. Nu neapărat că nu s-a mai ţinut şedinţa de plen de la Senat. Dar când am intrat aici, niciun senator PSD nu era în sală. Deci, aţi ştiut că nu se mai face şedinţa de plen de la Senat, iar pe noi nu ne-aţi anunţat. Ne-aţi lăsat să stăm aici în sală, iar dumneavoastră v-aţi dus acolo, unde s-a votat un amendament foarte important şi pe care aţi reuşit să îl picaţi cu opt voturi. Un amendament care este contra primarilor. Nu este corect. Noi am păstrat o notă de seriozitate în Senat şi vrem să o respectăm în continuare”, a precizat senatorul în cadrul şedinţei de plen, care a început la ora 18,00.

De asemenea, Mihai Goţiu (USR) a apreciat că şedinţa de plen a Senatului de la ora 18,00 a fost convocată „neregulamentar”, în condiţiile în care în cadrul Biroului permanent desfăşurat la ora 14,00 s-a stabilit că şedinţa de plen urmează să aibă loc la ora 15,00.

„Cred că nu suntem pe maidan să începem lucrările şedinţei Senatului când reuşesc unii sau alţii să ajungă. În mod absolut hilar, am primit o convocare pentru o şedinţă a Biroului permanent, la ora 17,49, în care eram chemaţi la o şedinţă a BP pentru ora 17,45. Cred că în Senatul României ne putem organiza cât de cât, dacă ţinem la ceea ce facem aici şi la imaginea şi prestigiul Senatului şi Parlamentului României. Dacă doriţi să ţinem o şedinţă de plen în această seară, convocaţi un BP în mod regulamentar şi apoi, mai departe, să stabilim ordinea de zi, şi plenul, şi ce urmează”, a precizat el.

Şerban Nicolae (PSD) a susţinut că şedinţa a fost convocată conform regulamentului, fiind convocat în prealabil comitetul liderilor, care şi-a dat acceptul asupra plenului de la ora 18,00. El a subliniat de asemenea că nu putea să înceapă şedinţa uneia dintre Camere, în condiţiile în care se desfăşura în continuare plenul reunit.

„Tot ceea ce s-a spus aici este cel puţin surprinzător. Mai întâi, că nu am întârziat şedinţa plenului Senatului, pentru că senatorii au fost plecaţi la activităţi private sau pentru că nu s-au putut strânge în sala de plen a Senatului. (…) Mi se pare surprinzător că ni se reproşează faptul că am stat la legea bugetului până când s-a terminat şedinţa pe ziua de astăzi, la plenul reunit, consacrat legii bugetului de stat pe 2018. În condiţiile în care – având totuşi programat plen pentru Senat astăzi – faptul că se întâmplă să fie la o altă oră decât cea stabilită iniţial nu mi se pare că ar fi o păcăleală. Nu mi se pare că ar fi trebuit să ia pe cineva prin surprindere. Dacă vreun demnitar care a depus jurământul ca senator crede că are program normal de opt ore, să se adreseze sindicatului senatorilor”, a declarat el.

Şedinţa plenului reunit, programată iniţial să se desfăşoare până la ora 15,00, a fost prelungită până la ora 18,00, în vederea dezbaterii proiectului legii bugetului de stat pe anul 2018. În aceste condiţii, şedinţa Senatului, care trebuia să înceapă luni la ora 15,00, a fost amânată până la finalizarea plenului reunit. În debutul şedinţei Senatului, preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda, a anunţat că şedinţa Biroului permanent, convocată pentru ora 17,45, a fost anulată.