Marş pentru „instituţii independente” de la Guvern la Parlament şi înapoi. Protestatarii au scandat în faţa DNA UPDATE

Câteva sute de persoane s-au strâns, duminică, în Piața Victoriei din Capitală unde a fost programat un "Marș pentru instituții independente", pe traseul de la Guvern la Parlament. În paralel, protestatarii au strâns semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. Protestul s-a închweiat după ora 23.00 cu intonarea imnului naţional. 

05 mart. 2017, 16:28

UPDATE Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat cu intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te române” de către cele aproximativ 200 de persoane care se mai aflau în faţa Guvernului după ora 23.00.

UPDATE În jurul orei 23.00, o parte din manifestanţi a revenit în Piaţa Victoriei strigând „Vrem să muncim, nu să vă păzim”. Oamenii încep să plece, protestul se apropie de final. În faţa Guvernului au mai rămas în jur de 1.000 de oameni, conform news.ro. 

UPDATE Cei peste 5.000 de manifestanţi care au plecat de la Parlament s-au oprit la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde au aplaudat şi au scandat „DNA, du-te şi îi ia”, „DNA, nu uita, noi suntem de partea ta” sau „Codruţa, Codruţa, leag-o pe Olguţa”, „PSD, ciuma roşie”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”.

Manifestanţii vor trece prin faţa sediului DNA şi apoi îşi vor continua drumul spre Piaţa Victoriei, marşul urmând să se încheie în faţa Guvernului, de unde au şi pornit protestatarii. 

UPDATE Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Victoriei în urmă cu aproape două ore au ajuns în faţa Parlamentului, pe traseu alăturându-li-se şi alte persoane, astfel că numărul lor a crescut la 5.000.

UPDATE Protestatarii au ajuns duminică seara, în jurul orei 20,30, la kilometrul 0 din Piața Universității, unde au păstrat un moment de reculegere în memoria celor căzuți la Revoluția din 1989. Cei prezenți au fost îndemnați să se așeze și să aprindă o luminiță care să amintească de victimele Revoluției.

Marșul a continuat spre Palatul Parlamentului pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Manifestanții strigă „Păcat de sângele vărsat”, „Iliescu, judecat pentru sângele vărsat” și intonează Imnul Național, informează Agerpres. 

UPDATE Când manifestanţii au ajuns la Universitate numărul acestora a crescut la peste 2.500 de persoane. Pe traseu, oameni au ieşit la balcoane, au aplaudat şi au strigat în acelaşi timp cu cei din stradă „Demisia” şi „România cere fără graţiere”. 

Manifestanţii suflă în fluiere şi vuvuzele şi strigă „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, România, trezeşte-te!”, „Demisia!”, „Vrem justiţie, nu corupţie”, „Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu”, „Hoţii”, scrie news.ro. 

UPDATE Manifestaţii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, mai târziu decât se anunţase iniţial. Potrivit estimărilor, aproape 2.000 de persoane au plecat în marş spre Parlament. 

Circulaţia auto pe Bdul. Magheru a fost restricţionată pe sensul spre Piaţa Unirii. 

În paralel, protestatarii strâng semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, scrie Mediafax. 

Protestul a fost anunțat pe reţelele de socializare, precizându-se că va avea loc un „Marș pentru instituții independente” — de la Guvern la Parlament, traseu ce va include, la întoarcere, o oprire la Ministerul Justiției și una la DNA, unde cei prezenți își vor exprima susținerea față de activitatea procurorilor anticorupție.

Evenimentul, organizat de „Corupția ucide”, este anunțat pentru ora 18.00, urmând ca, după ce se va strânge un număr mai mare de persoane, să se plece spre Parlament, în jurul orei 19.00.

„Reacționăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă. Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că Ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a Codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21,00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv”, se arată pe pagina de Facebook a organizatorilor.

Mulţi dintre cei prezenţi au steaguri tricolore, ale UE şi SUA. Se împart insigne cu mesajul „Rezist”.

Manifestanţii strigă „Corupţia ucide”, „Uniţi salvăm toată România” şi „Sorineeeel, te vedeeeem”.

Aceasta ar fi a 35-a zi și a cincea duminică de manifestații la Bucureşti. 

Protest şi în faţa Prefecturii Galaţi cu baloane roşii pe care manifestanţii le-au spart

Cateva zeci de persoane au protestat, duminica, in fata sediului Prefecturii Galati, unde au adus baloane de diverse culori, iar pe cele rosii au scris „PSD” si nume ale unor lideri ai formatiunii, pe care apoi le-au spart, manifestantii spunand ca „rosul este culoarea coruptiei”, relateaza News.ro.

Manifestantii au adus si bannere pe care scria „Galati-liber de ciuma rosie”, „Sustinem DNA”, „Vrem depolitizarea CCR” si „Vom fi aici in fiecare zi- ne-am saturat sa fim condusi, cu sfidare, de hoti!” .

Proteste au avut loc la Galati in fiecare seara pe parcursul ultimelor saptamani.

Aproximativ 400 de oameni protestează la Sibiu şi la Iaşi, cerând demisia Guvernului

Peste 350 de oameni protestează, duminică seara, în Piaţa Mare şi pe bulevardele centrale din Sibiu, împotriva tăierilor ilegale ale pădurilor, dar şi împotriva Guvernului Grindeanu, un protest asemănător desfăşurându-se şi la Iaşi, informează Mediafax. 

Aproximativ 500 de persoane au participat duminică seara la proteste împotriva Guvernului Grindeanu, dar și pentru susținerea Direcției Naționale Anticorupție, manifestații având loc în orașele Cluj-Napoca, Brașov, Galați și Oradea.