Mărturia unui jurnalist român stabilit în Italia: Ne-au tremurat iar casele. Am primit sfaturi să dormim cu uşile şi ochii deschişi

Italia a fost din nou zguduită, miercuri seară, de două cutremure care au semănat panică printre locuitori. Un jurnalist român, stabilit în Perugia, povesteşte cu inima strânsă ce a simţit în momentul cutremurului.

27 oct. 2016, 08:42
Mărturia unui jurnalist român stabilit în Italia: Ne-au tremurat iar casele. Am primit sfaturi să dormim cu uşile şi ochii deschişi

 „Eram la laptop. Am simţit scaunul tremurând şi iniţial am crezut că e câinele. M-am uitat, am văzut că nu e vorba de câine şi m-am uitat imediat la lustră şi la perdele şi se mişcau, soţia era în picioare, gătea. Am ieşit în faţa casei, unde erau şi ceilalţi vecini. Asta a fost. Acum aşteptăm replicile. Sperietura e pe măsură, mai ales după ce-am văzut  la Amatrice. În Macerata s-au prăbușit câteva case. Sunt pagube. Clădirile construite după alte cutremure se prăbușesc” a declarat Sergiu Balaban pe pagina sa de facebook.

Jurnalistul spune că oamenii au fost sfătuiţi de media italiană să doarmă cu uşile şi ochii deschişi:

Frică. Ne-au tremurat iar casele. Mulţi oameni pe străzi. Puţine, dar lungi, secundele în care l-am simţit iar. 5,4 a rămas, la ora 19:10, cu epicentrul în Marche. De la Eur la Parioli, de la Ancona la Perugia, de la Tiburtino la Firenze, nu a fost cartier sau oraş din centrul Italiei care să nu-l fi simţit. Sunt în curs controale la muzeele din Roma (unde angajaţi şi turişi au rămas blocaţi prin lifturi) şi în zona roşie Amatrice-Arquata. Sfaturile pentru noi, de la tv: să dormim cu uşile şi ochii deschişi. În piaţa Ungaria din Roma s-ar fi crăpat asfaltul, iar în Norcia şi Viso ar fi vorba de nişte clădiri prăbuşite. Au fost asaltaţi Pompierii şi Protecţia Civilă, dar până acum se vorbeşte doar de persoane speriate, fără morţi sau răniţi. Au fost şase replici. Varianta mea. Sănătate, virtute, luciditate şi forţă-n picioare. Dacă sunteţi pe aici, prin zonă”, a scris Sergiu pe facebook.

Un seism cu magnitudinea de 5,4 şi unul de magnitudine 5,9 s-au produs miercuri seara, în centrul Italiei, în provincia Macerata, între oraşele Terni şi Perugia. Altul, de 4.6, a avut loc după ora 2.00.

Cel puţin o persoană a murit şi mai mulţi oameni au fost răniţi, printre care un copil în stare gravă, în urma seismelor, relatează La Repubblica. 

Potrivit specialiştilor, seismele au legătură cu cel din august, care a distrus localitatea Amatrice şi a provocat moartea a aproape 300 de oameni. Experţii spun că seismul din urmă cu două luni a activat o nouă falie.