Maşina o ia pe unde vrea din când în când? Trebuie reglat unghiul de fugă. Cât costă geometria roţilor

Termenul de "echilibrare" si "unghiul de fuga" produc adesea confuzii printre soferi. Aceste doua expresii nu inseamna acealasi lucru. Operatiunea de reglare a unghiului de fuga se refera la ajustarea unghiurilor rotilor astfel incat ele sa fie paralele intre ele si in acelasi timp sa fie perfect perpendiculare pe pamant.

17 iun. 2017, 08:44
Maşina o ia pe unde vrea din când în când? Trebuie reglat unghiul de fugă. Cât costă geometria roţilor

Echilibrarea rotilor este o procedura in care rotile si anvelopele sunt facute sa se roteasca fara a provoca vibratii, scrie autozvon.ro. Scopul unghiului de fuga este de a extinde durata de viata a anvelopelor si de a asigura ca un autovehicul va rula drept, fara sa traga intr-o parte sau alta. Echilibrarea rotilor elimina vibratiile prin plasarea unor greutati de plumb pe partea interioara a jantelor.

Citeşte şi DEZASTRU pentru Duster la testele Global NCAP. Specialiştii i-au acordat 0 stele VIDEO

O masina are nevoie de refacerea unghiului de fuga atunci cand cauciucurile se uzeaza rapid si neuniform, cand o masina nu ruleaza drept ci trage intr-o oarecare parte, cand sunt schimbate anumite piese precum capetele de bara. Un autovehicul are nevoie de echilibrarea rotilor atunci cand soferul simte vibratii puternice in volan sau cand anvelopele au anumite semne de uzura.

Pentru a afla daca o masina are nevoie de refacerea unghiului de fuga, primul lucru care trebuie verificat este uzura anvelopelor. Acest lucru poate fi facut introducand o moneda intre ridurile benzii de rulare a anvelopei, atat pe interior, exterior cat si in centru. Daca banda de rulare este mai adanc in anumite parti decat in altele, unghiul de fuga trebuie refacut. De asemenea, o masina care nu ruleaza drept daca luati mainile de pe volan, are neovie de refacerea unghiului de fuga.

Daca masina vibreaza atunci cand rulati cu viteze cuprinse intre 80 si 110 kilometri / ora, exista probabilitatea ca rotile sa trebuiasca echilibrate. Odata ca nu sunt echilibrate, rotile din fata pot provoca vibratii puternice in volan la vitezele precizate mai sus. La vulcanizare, operatorul va introduce roata intr-o masina de echilibrare speciala iar apoi va adauga greutati intr-un anumit loc pentru a reface echilibrul.

Citeşte şi Ai alimentat cu benzină în loc de motorină sau viceversa? Ce trebuie să faci ca să salvezi motorul maşinii

Daca dupa echilibrarea rotilor vibratiile nu dispar, exista posibilitatea ca prezoanele sa trebuiasca schimbate. Unele sunt mai grele decat altele, iar alegerea unora standard conform specificatiilor producatorului, poate duce la eliminarea acestor vibratii neplacute.

Preţul pentru reglarea unghiului de fugă un şofer va plăti în jur de 70 de lei, în fucţie de service-ul la care se apelează.