Matematician de geniu dintr-o comună din Gorj care studiază la un liceu de elită din România

Tudor Păișanu, în vârstă de 13 ani, din comuna Brănești, studiază la un liceu de elită din România, destinat elevilor supradotați. Acesta este considerat un adevărat geniu în matematică, fiind coautor al unei culegeri de rezolvare a problemelor de olimpiadă. Elev în clasa a VII-a, Tudor a reușit să obțină o bursă la Liceul Teoretic Național din București și, astfel, se pregătește acum la un nivel înalt.

04 ian. 2017, 08:32
Matematician de geniu dintr-o comună din Gorj care studiază la un liceu de elită din România

După ce a urmat școala primară în comuna sa, Tudor a mers să studieze clasele gimnaziale în orașul Filiași și învăţa matematica în avans cu un an față de clasa în care se afla. „La sfârșitul claselor primare, am decis să plec la Filiași. Părinții nu au avut bani pentru a închiria un apartament, așa că am făcut naveta o perioadă, iar, apoi, am stat la o mătușă de-a mea. La școală, eu eram cu un an în avans față de anul de studiu. În vara trecută, am terminat de studiat toată materia de clasa a VII-a la matematică, dar și de la olimpiadă. Mă pregăteam singur. De mic mi-a plăcut să învăț în avans, nu doar la matematică, ci și la alte materii„, spune elevul de geniu.

În clasa a VI-a, Tudor a participat la 15 concursuri interjudețene de matematică, iar la majoritatea a reușit să câștige locul I, scrie gorjexclusiv.ro.

Liceul Național Teoretic a lansat, anul trecut, acordarea a două burse pentru elevii de excepție din mediul rural. Tudor a auzit, din întâmplare, știrea la radio, și s-a înscris. 180 de candidați au participat în cursa pentru obținerea celor două burse. „Am aflat de la radio și m-am gândit că asta este șansa mea pentru un viitor mai bun. Era pe la sfârșitul anului școlar trecut. Am vorbit cu părinții și am decis împreună că e mai bine să plec. Am trimis CV-ul meu cu toate rezultatele și am fost selectat pentru a susține interviul. Au fost șase candidați declarați eligibili. Mi-au pus întrebări despre mine, despre cum am descoperit matematica. Am susținut și un test. Am fost ales, alături de o colegă din Tulcea, care studiază chimia. Ne înțelegem bine, mai ales că la cămin stăm în camere alăturate. La cămin am asigurate toate condițiile, doar că, uneori, studenții dau drumul mai tare la muzică și mă deranjează„, a spus elevul pasionat de matematică. Bursa îi asigură lui Tudor plata taxelor de studiu, cazare, hrană, transport între școală și internat, precum și bani de buzunar.

Tudor are doar cuvinte de laudă cu privire la liceul la care studiază. El spune că are un program flexibil, care-i permite să renunțe la unele cursuri în favoarea matematicii: „Liceul la care studiez acum are toate dotările necesare și pot să mă dedic mai mult studierii matematicii, având posibilitatea să optez pentru cursurile pe care vreau să le urmez. Am un program mai special față de ceilalți elevi. Pot să renunț la alte ore pentru a studia la matematică. Cam trei-patru ore pe zi studiez matematica la școală. Cursurile durează zilnic cinci ore, după care urmează masa și programul after-school, unde eu mă pregătesc la matematică. Sunt profesori care mă învață noțiuni din clase superioare„, a povestit Tudor.

În mod normal, el ajunge la căminul unde este cazat spre orele serii. „Ajung cam pe la ora 19,00. Vorbesc cu părinții la telefon, le povestesc ce am mai făcut, citesc și așa se termină ziua„, spune Tudor.

Vrea să ajungă profesor universitar în Anglia

Tudor s-a gândit încă de acum ce facultate vrea să studieze. El își dorește să meargă la Universitatea Cambridge din Anglia, acolo unde a luat naștere și formația sa preferată, Pink Floyd. Acesta vrea să plece din România și să devină profesor la o universitate din Anglia: „Vreau să plec din țară, pentru că acolo este o lume mai bună. În România nu prea sunt apreciate valorile. Sunt elevi care au ajuns la performanțe mari la concursuri internaționale, dar la televizor se promovează și se vorbește mai multe de fotbal și politică, iar de aceste valori nu se interesează nimeni. În plus, acolo este un alt sistem de învățământ. Vreau să ajung profesor universitar de matematică sau să lucrez în domeniul cercetării în Marea Britanie„.

Și fratele său, elev în clasa a III-a, este pasionat de matematică. La un concurs de matematică interjudețean, Tudor a câștigat marele premiu, iar fratele său locul I.

Citeşte şi Liceele de elită din străinătate îşi caută elevi în România. Vezi cât costă studiile