Mercedesul lui Ceauşescu a fost scos la licitaţie. Cum arată bijuteria veche de peste 45 de ani

Una dintre maşinile care au aparţinut cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu a fost scoasă la licitaţie. Este vorba despre un Mercedes Benz de culoare gri, fabricat în 1973. Autoturismul se află în Irlanda, însă va fi licitat în Germania. Preţul de pornire al licitaţiei este de 30.000 de euro, respectiv, 130.000 de lei, până la 50.000 de euro, echivalentul a 220.000 de lei.

23 feb. 2016, 16:19
Mercedesul lui Ceauşescu a fost scos la licitaţie. Cum arată bijuteria veche de peste 45 de ani

Viteza maximă atinsă de Mercedesului lui Ceauşescu este de 210 kilometri pe oră, are două locuri şi corespunde reglementărilor privind admiterea în circulaţie pe drumurile publice. Autoturismul provine din bunurile personale confiscate de la soţii Ceauşescu, precum şi din cadourile intrate în proprietatea privată a statului, supuse vânzării prin licitaţie publică.

Suma obţinută pe acest autoturism va fi donată adulţilor cu dizabilităţi grave din fostul spital de la Nicoreşti, care locuiesc astăzi la centrul Fundaţiei „Bunul Samaritean”, din localitatea amintită.

Regimul lui Ceauşescu a fost unul abuziv faţă de copiii cu dizabilităţi din România. Tinerii cu handicap sever nu se încadrau în cerinţele regimului comunist. Tocmai de aceea, s-a luat decizia ca suma obţinută în urma licitaţiei să fie donată persoanelor cu dizabilităţi grave de la Nicoreşti, care au avut de suferit enorm din cauza lui Ceauşescu”, a precizat Ionel Melinte, reprezentant al Fundaţiei „Bunul Samaritean” din Nicoreşti.

Potrivit unui articol din anul 1999, publicat în cotidianului naţional „Cronica Română”, Mercedesul lui Ceauşescu a fost vândut, tot la licitaţie, unui basarabean din Republica Moldova, cu 651.369.000 de lei vechi. Mai târziu, autoturismul a intrat în posesia Fundaţiei „Cross Cause” din Irlanda, fondatoarea Fundaţiei „Bunul Samaritean” de la Nicoreşti.