Mesajul unui brazilian pentru români, după tragedia cu echipa Chapecoense: Sunt dezamăgit! Deşteaptă-te, române

João Vítor Roberge este cel mai excentric fan al Universităţii Craiova, el învăţând de unul singur limba română. El a postat miercuri un articol pe blog în care explică ce înseamnă Chapecoense pentru brazilieni şi spune de ce este dezamăgit de români.

30 nov. 2016, 10:26
Mesajul unui brazilian pentru români, după tragedia cu echipa Chapecoense: Sunt dezamăgit! Deşteaptă-te, române

„Poate voi, prieteni din România, stiti ce s-a intâmplat ieri in Columbia. 71 de oameni, incluse jucatori, echipa tehnica, oficiali, antrenorul, membri de tripulatie si 20 jurnalisti au decedat intr-un accident de avion. Era echipa Chapecoense, sau “Chape”, porecla lor. O echipa mica, din statul Santa Catarina, unde m-am nascut.

S-a intâmplat mai mult.

Nici macar nu pot sa vorbesc despre suferinta. Am suferit atat de mult, desi sunt oameni mai mult legate decât mine. Familii, prieteni acelor fotbalisti, antrenori, oficiali, jurnalisti. Partea umana e mai mult importanta decât clubul. Ei sufera extrem de mult. Cluburi, fotbal, sporturi, sunt facute de oameni. Sunt aici doar un brazilian, extrem de suparat, care scrie prost in româna, dar care vrea sa stiti un pic mai mult despre echipa. Adica, nu stiu nici macar cuvintele in portugheza pentru suferinta altora, mai putin in româna.

Niciodata n-am fost in Chapecó, dar am iubit aceasta echipa care a dovedit ca orice e posibil. Se poate iese din Divizia D, in 2009, pentru a fi intr-o finala continentala in 2016 ca o echipa de oras. O echipa care a adunat pe unii langa altii in orasul cu un pic mai mult decât 200.000 de oameni, in vestul Santa Catarinei. E ceva extrem de rar, aici, cel putin.

Când vorbesc in titlul ca Chapecoense e cea mai iubita echipa din Brazilia, nu in cuvant mare, e sincer, adevarat, se vede pe oriunde. Vorbesc despre o echipa mica, infiintata in 1973, a câstigat cinci titluri de stat. In 2009, a promovat la C, in 2012, a promovat la B, in 2013, la A.

A debutat in prima liga in 2014, fiind un exemplu de administratie. Niciodata nu a bagat mai mult bani decât a putut, oameni au avut o atmosfera placuta pentru munca. E foarte greu aici o echipa mica sa fie mai mult de un, doi ani in liga intai, si Chapecoense merge acum la al patrulea an consecutiv. E o performanta majora.

Dupa ce a cazut in sferturi la Cupa Sudamericana in 2015, era la marele finala la acelasi competitie in 2016. Prin acest drum glorios, toata tara a fost alaturi de ei. Eram, si suntem, 200 de milioane de oameni indragostiti de Chapecoense. Poate nici macar echipa nationala nu ne au dat acest sentiment intr-un trecut recent. Chape a facut cu performante incredibile.

Chapecoense traia cel mai frumos moment din istoria sa când s-a intamplat cea mai mare tragedie al sportului brazilian. E o nedreptate fara marime.

Chapecoense ar fi conoscuta de oricine in lume oricum. Pentru ca as fi câstigat Cupa Sudamericana si as juca un meci cu campioana Ligii Europa. Nedrept, Chape a ramas cunoscuta prin un alt motiv, care le au dus pe status de legenda.

Fac o invitatie: cautati pe youtube meciuri ale echipei, in special de la Cupa Sudamericana 2016. Vedeti Arena Condá arhiplina. Faceti cunostinta.

Sunt sigur ca echipa nu opreste aici. Chapecó e puternica, Chapecoense e puternica. Ei merg mai departe, dupa o tragedie de necrezut. Cluburi din toata lumea le au oferit ajutor pentru renasterea. Solidaritatea lumii e frumoasa si va ajuta foarte mult. Cu siguranta o sa vedeti Chapecoense cu noi performante frumoase, si cu Arena Condá arhiplina.

Dar acum, suntem in doliu permanent, asteptand un zi in care echipa se va renaste si un zi in care toti care au pierdut prieteni si membri de familie vor gaseste pace.

Sper ca am putut fi un soi de ajutor, explicând pentru români ce inseamna Chapecoense pentru noi, brazilieni.

________________________

N-am gasit locul pentru aceste paragrafe:

Personal, îmi doare un pic ca toata lumea a facut ceva pentru Chapecoense. Cluburi mari din Europa, Barcelona, Real Madrid, Manchester, Bayern, Copenhagen, chiar si NBA si Guns ‘n Roses au facut un omagiu. Si din cluburile romanesti, nimic. Dar e ceva personal, victimele reale precum familii celor care ne au lasat poate n-au perceput. Dar îmi a parut ceva de bunul simt.

Dar fotbalul românesc ar putea invata ceva prin aceasta catastrofa. Chapecoense nu se va termina, chiar dupa ce s-a intamplat. Clubul va onora eroilor si va merge mai departe dupa o perioada de durere si renastere. In timpul ca in România, cluburi de traditie sunt desfiintati peste noapte fara nicio fel de problema. Desteapta-te, române.