Metrorex: Proiectul de modernizare a instalaţiilor de acces la metrou, finanţat cu 170 milioane lei din fonduri europene

Proiectul de modernizare a instalațiilor de acces în stațiile de metrou reprezintă o investiție de circa 170 milioane lei, finanțare nerambursabilă din fonduri europene, a declarat, miercuri, Marin Aldea, directorul general Metrorex.

17 mai 2017, 10:36
Metrorex: Proiectul de modernizare a instalaţiilor de acces la metrou, finanţat cu 170 milioane lei din fonduri europene

„Vechiul sistem de taxare a fost implementat de Metrorex în anul 1995, iar în anul 2000 a fost modernizat. În ultimii ani, am luat hotărârea de a înlocui acest sistem de taxare, care prezintă o serie de probleme în exploatare, în sensul că nu se mai găsesc piese de schimb. Noul sistem de taxare reprezintă un proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, în valoare de circa 170 milioane lei, cu TVA”, a spus Alde.

Acesta a menționat că proiectul de modernizare a respectivelor instalații se va implementa în cinci etape, până la acest moment fiind finalizate complet trei stații de metrou.

Citeşte şi Cartele integrate de călătorie Metrorex – RATB, în uz până la sfârşitul anului

„Proiectul se va implementa în cinci etape. Modernizarea a început în luna aprilie iar la acest moment avem trei stații complete: Titan, Nicolae Grigorescu și Republica. La alte cinci stații s-a realizat jumătate din modernizare. Proiectul va fi finalizat spre sfârșitul lunii septembrie a acestui an și mai cuprinde instalarea a 139 de aparate noi de vândut cartele care dau rest”, a explicat șeful Metrorex.

Potrivit directorului general al Metrorex, în cazul unei situații de urgență porțile batante de la noile aparate de taxare pot fi deschise automat prin activarea unui buton de la casa de control aflată în apropierea aparatelor.

„În cazul unei situații de urgență, porțile batante de la aparatele de taxat pot fi acționate și deschise printr-un buton aflat la casa de control din apropierea aparatelor. Este vorba și despre o recomandare de la ISU, de care noi am ținut seama”, a susținut reprezentantul Metrorex.

Întrebat când vor fi emise cartele noi pentru aparatele de taxat moderne oficialul Metrorex a înaintat ca termen „în câteva luni”.

„Cartelele vechi au fost tipărite pentru sistemul actual de acces. Pentru noul sistem de taxare am comandat alte cartele ce nu vor mai avea inscripționate săgeți. Noile cartele vor fi disponibile în câteva luni”, a subliniat Aldea.

Cu privire la lucrările de modernizare în stațiile de metrou prevăzute cu o singură ieșire, șeful Metrorex a precizat că acestea nu se vor desfășura simultan în două locuri diferite.

Citeşte şi Staţiile de metrou Aurel Vlaicu şi Pipera se vor închide. Care este graficul anunţat de Metrorex

„Cu privire la lucrările de modernizare la stațiile cu o singură ieșire, vreau să vă spun că noi am discutat cu constructorul și am stabilit clar care sunt primele două stații care intră în prima fază a programului: Aurel Vlaicu și Pipera. Pipera intră în modernizare în perioada 15 — 21 iulie și Aurel Vlaicu în perioada 29 iulie — 4 august. Am avut în vedere aceste perioade ținând seama că atunci se iau concedii, iar elevii și studenții sunt în vacanță și traficul este mai redus. Fluxul de călători la cele două stații este în medie de 30 — 35.000 de călători/stație. În perioada verii acest flux scade cu până la 30%. Am discutat cu colegii noștri de la RATB, am făcut o informare la Direcția Transporturi de la Primăria Capitalei cu privire la aceste aspecte și căutăm soluții împreună cu dânșii”, a afirmat oficialul Metrorex.

Acesta a adăugat că pentru alte șapte stații prevăzute cu accesuri unice va fi stabilit un calendar al lucrărilor în perioada următoare, iar acestea nu se vor desfășura simultan în două stații apropiate.