Metrorex vrea să cumpere încă 51 de trenuri cu bani europeni

Metrorex aşteaptă oferte pentru 51 de trenuri şi pune la bătaie 345 de milioane de euro din bani europeni. Firmele româneşti nu pot participa, pentru că nu îndeplinesc condiţiile puse în caietul de sarcini.

RomaniaTV.net
17 sept. 2014, 12:35
Metrorex vrea să cumpere încă 51 de trenuri cu bani europeni

Marţi, 22 septembrie, ora 9.00 dimineaţa, este ziua în care se depun ofertele pentru furnizarea a  51 de trenuri de metrou pentru Metrorex. Este cel mai mare contract de achiziţie din ultimii ani, având o valoare maximă de 345 de milioane de euro, pe 7 ani. Banii provind din fonduri europene nerambursabile iar trenurile vor circula pe viitoarea Magistrală 5, Drumul Taberei Eroilor.

Fiind bani europeni, licitaţia pare să ajute tot companiilor europene. Sau cel puţin aşa sunt enunţate  criteriile de participare din caietul de sarcini. Astfel, orice firmă,  sau consorţiu de firme, ce doreşte să participe la licitaţie trebuie să aibă o cifră de afaceri de cel puţin 300 de milioane de euro pe cel puţin trei ani înainte de participarea la această licitaţie. Această sumă este rezultatul înmulţirii 25 x 6 x 2, unde 25 este numărul de trenuri din ultimul contract subsecvent, 6 reprezintă costul mediu al unui tren în milioane de euro, iar 2 repezintă factorul de multiplicare pe care îl prevede legea ca maxim pentru contractele subsecvente, scrie ECONOMICA.NET.

Achiziţia Metrorex este împărţită în trei contracte subsecvente: 13, 13, respectiv 25 de trenuri. Legea achiziţiilor publice prevede că participantul la licitaţie trebuie să aibă o cifră de afaceri de până la două ori cel mai mare contract subsecvent, adică 300 de milioane de euro, potrivit calculului de mai sus. Metrorex a ales să impună în caietul de sarcini maximul prevăzut de lege şi nicio companie din România nu îndeplineşte aceste condiţii.

Mai multe detalii despre achiziţia publică planificată de Metrorex pe ECONOMICA.NET.