Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de Klaus Iohannis la şefia SIE. REACŢIA lui MRU VIDEO

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedinte PNL, a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informații Externe. MRU a mai deţinut funcţia de director al SIE în perioada 2007-2012.

RomaniaTV.net
24 iun. 2015, 08:59
Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de Klaus Iohannis la şefia SIE. REACŢIA lui MRU VIDEO

„Președintele României, Klaus Iohannis, l-a nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe pe Mihai-Răzvan Ungureanu. Conform prevederilor constituționale, președintele Klaus Iohannis i-a înștiințat, printr-o scrisoare oficială, pe președinții celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

La scurt timp de la nominalizare, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că „este o onoare” pentru el şi a arătat că este nevoie de un Serviciu de Informaţii Externe „puternic”.

„Sper că această nominalizare a fost făcută în cunoştinţă de cauză. Îmi doresc ca Parlamentul să îmi acorde încredere prin vot. (…) Votul în Parlament este sacru, vom vedea care e rezultatul” a spus MRU.  

Ungureanu a mai precizat că există o cutumă ca şefii de servicii să fie din Opoziţie, iar „PNL e acum în Opoziţie”.

Ungureanu este nominalizat pentru al doilea mandat la şefia SIE. Postul de director al Serviciului a rămas vacant după ce Teodor Meleşcanu a demisionat, pe 22 septembrie 2014, pentru a candida la alegerile prezidenţiale.

CINE ESTE MIHAI RĂZVAN UNGUREANU

Mihai-Răzvan Ungureanu s-a născut la 22 septembrie 1968 la Iași. Este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie din cadrul Universității ‘Al.I. Cuza’ din Iași. A urmat studii postuniversitare la Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (1992-1993). LA 27 martie 2004 obține titlul de doctor în istorie modernă, cu teza ‘Convertire și integrare în societatea românească la începutul epocii moderne’.

La 6 iulie 2012 a inițiat ONG-ul Inițiativa Civică de Centru Dreapta. La 7 septembrie 2012 a fost ales în cadrul Convenției Naționale extraordinare a Partidului Forța Civică (PFC) președinte al formațiunii politice.

Ungureanu a deținut mai multe funcții de-a lungul carierei. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (1998-2001); director general — Emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003); coordonator adjunct Inițiativa de Cooperare pentru Europa de Sud-Est (Viena, 2003-2004); reprezentant special al României la Inițiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (Viena, 2007).

Ungureanu a fost ministru al Afacerilor Externe în perioada 29 decembrie 2004 — 22 martie 2007.

CITEŞTE ŞI MRU: Ne bucurăm că nu vom da ochii cu delegaţia PSD la Cotroceni. Ponta, demisia! Urgent!

El a mai deținut funcția de director al Serviciului de Informații Externe în perioada 2007-2012, în timpul mandatului fostului președinte Traian Băsescu. A demisionat din funcție la 8 februarie 2012.

Ungureanu a fost premier în perioada februarie — mai 2012, iar în luna aprilie a aceluiași an a deținut pentru scurt timp funcția de ministru interimar al Mediului și Pădurilor.

În alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 a devenit senator din partea ARD, în Colegiul 1 din municipiul Arad.

După alegerea președintelui Klaus Iohannis, Ungureanu a devenit consilier personal al acestuia. În PNL, el deține funcția de prim-vicepreședinte.