Mihai Şora: În privinţa operei lui Brâncuşi nu am fost, de-a lungul anilor, nici foarte vrednici, nici pătrunzători

Filosoful Mihai Şora a publicat, după adjudecarea operei ”La muse endormie” (Muza adormită) a lui Constantin Brâncuşi cu 57 de milioane de dolari la o licitaţie la New York, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care vorbeşte despre esenţă şi despre vrednicia de care poporul român nu a dat dovadă cu privire la opera sculptorului născut la Hobiţa.

17 mai 2017, 14:29
Mihai Şora: În privinţa operei lui Brâncuşi nu am fost, de-a lungul anilor, nici foarte vrednici, nici pătrunzători

Mihai Şora a publicat marţi noapte ”un gând pentru Muza lui Brâncuşi care astăzi rămâne, iată, în cine ştie ce colţ de lume, – seif, birou sau alte inaccesibile încăperi. Pentru câteva zeci de milioane de dolari”.

”Nu cred că suntem un popor mai apatic decât alte popoare, nici mai indiferent la soarta lucrurilor care ne constituie direct, cardinal şi tranşant, ca popor. Dar – în privinţa operei lui Brâncuşi – nu am fost, de-a lungul anilor, nici foarte vrednici, nici pătrunzători. Măcar atât am putea învăţa din experienţa «Cuminţeniei»… (şi din tot ce a lăsat Brâncuşi): să ne delestăm de inerţiile noastre, de balastul (mental) care uneori face din noi un popor mai necioplit, un popor mai din topor”, a scris Şora.

El a adăugat c este trist din cauza faptului că ”nu suntem în stare să aducem” în ţară operele lui Brâncuşi. ”Şi mai mult mă întristează ideea că mulţi români nu le pot vedea nici în fotografii”.

Mihai Şora a publicat, de asemenea, şi un film în care vorbeşte despre esenţă, în general, şi despre cea a lui Brâncuşi, în special. ”Ceea ce face Brâncuşi cu materia căreia îi dă formă este decantarea continuă a formei respective de «superfluităţile» ei, care sunt îndepărtate, milimetru cu milimetru, până când se găseşte însuşi Realul care era ascuns în mormanul iniţial inform. Formele pe care le dă la iveală Brâncuşi nu sunt forme construite, sunt forme decantate, găsite; ele existau acolo, în intimitatea Realului. Brâncuşi asta face: decantează de superfluu şi pune în evidenţă esenţialitatea Realului: Realul în esenţialitatea lui”.

Sculptura „La muse endormie”, de Constantin Brâncuşi, a fost adjudecată luni contra sumei de 57,3 milioane de dolari, într-o licitaţie Christie’s, stabilind un record pentru autor.