Premierul Pavel Filip: Dincolo de culoarea politică a guvernelor de la București, atitudinea față de Moldova nu s-a schimbat

Prim ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat, vineri, la finalul unei întrevederi cu omologul său român, Mihai Tudose, că "dincolo de culoarea politică a guvernelor care sunt la București, atitudinea față de Republica Moldova nu s-a schimbat niciodată".

RomaniaTV.net
21 iul. 2017, 05:31
Premierul Pavel Filip: Dincolo de culoarea politică a guvernelor de la București, atitudinea față de Moldova nu s-a schimbat

UPDATE Guvernul României a donat, vineri, 96 de microbuze destinate transportului elevilor autorităților din Republica Moldova, în baza unui Memorandum semnat pe 22 martie privind acordarea de asistență în domeniul educației.

Premierul Mihai Tudose a participat la ceremonia de înmânare simbolică a cheilor microbuzelor școlare, prima cheie fiind oferită președintelui raionului Hâncești, Ghenadie Buza.

În discursul său, șeful Executivului de la București a subliniat necesitatea îmbunătățirii nivelului de trai al populației din Republica Moldova.

„Oferim și declarăm public în continuare sprijinul pentru Moldova atât pe plan politic, în relația cu partenerii occidentali, și pe plan strategic în ceea ce privește asigurarea cu energie a Republicii Moldova, siguranța energetică fiind una dintre elementele de bază ale oricărei țări, dar eforturile noastre comune, ale celor două guverne, sunt îndreptate către îmbunătățirea nivelului de trai, începând de la grădinițe, ajungând la școli, la transporturi și accesul la educație care este foarte important, culminând cu acele burse acordate de Guvernul României studenților din Republica Moldova”, a afirmat Tudose.

La rândul său, premierul moldovean, Pavel Filip, a apreciat sprijinul oferit de Guvernul României, subliniind că toți „cetățenii Republicii Moldova prețuiesc foarte mult această atitudine și gesturile pe care le face România în suportul Republicii Moldova”.

„România a știut să fie alături de Republica Moldova și să contribuie direct la dezvoltarea ei și mai ales în cele mai dificile clipe. Nu o singură dată am spus că, atunci când Republica Moldova s-a simțit mai greu, primii care au întins o mână de ajutor au fost frații noștri de la București”, a afirmat Filip.

UPDATE În pofida unor declarații tari care se mai fac de unii oficiali de la Chișinău, Republica Moldova știe care îi sunt adevărații prieteni și știe care este adevăratul ei drum. Acest drum este spre Europa și spre valorile care definesc spațiul Uniunii Europene„, a precizat Filip.

 El a subliniat că „relația dintre România și Moldova nu este o relație bilaterală între două state, o simplă relație între două state vecine, ci o relație de suflet„.

 UPDATE „La Chișinău — Legăturile dintre România și Republica Moldova sunt mai mult decât speciale, sentiment pe care-l are toată delegația. Ne așteptăm la o vizită extrem de bună!„, a scris Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.

În debutul vizitei sale în Republica Moldova, premierul român a avut o întrevedere tete-a-tete cu omologul său moldovean Pavel Filip, urmată de discuții în plenul celor două delegații guvernamentale. La finalul acestora este programată o conferință comună de presă a celor doi premieri.

Din delegația oficială condusă de Mihai Tudose fac parte, printre alții, vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Justiției, Tudorel Toader, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, dar și secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat.

La ora 13.00, premierii român şi moldovean vor fi prezenţi la un dejun de lucru, după care Tudose se întâlneşte, de la ora 15.00, cu preşedintele Parlamentului Moldovei, Andrian Candu. Tudose nu are programată o întrevedere cu preşedintele pro-rus al Moldovei, Igor Dodon.

Întâlnirea dintre premierii celor două ţări a fost convenită imediat după ce Mihai Tudose a devenit prim-ministru. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a purtat o primă discuţie telefonică cu noul prim-ministru de la Bucureşti pe 30 iunie, iar cei doi oficiali au stabilit să aibă o întrevedere ”în timpul apropiat”, relata Deschide.md.

Premierul moldovean l-a felicitat pe Mihai Tudose cu prilejul învestirii şi a ţinut să-i ureze succes. „Sunt sigur că şi pe viitor vom menţine un dialog activ şi ne vom bucura de tot suportul României şi al dvs. personal în realizarea priorităţilor agendei bilaterale şi a obiectivelor majore de modernizare şi integrare europeană a Republicii Moldova”, se arăta într-un mesaj semnat de premierul de la Chişinău.

Pavel Filip a apreciat ritmul ascendent al relaţiilor moldo-române şi intensificarea colaborării bilaterale după instituirea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova.

În ziua de dinaintea vizitei la Chişinău, premierul Mihai Tudose a discutat la telefon cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, despre Republica Moldova şi i-a transmis liderului european că România îşi continuă rolul de cel mai implicat stat membru în atragerea Moldovei pe calea europeană.

”România continuă programele de asistenţă cu Republica Moldova. Sprijinim traseul proeuropean al Moldovei şi România îşi continuă rolul european şi pe cel de cel mai implicat stat membru în atragerea Moldovei pe calea europeană”, au afirmat, pentru News.ro, surse guvernamentale.