Sindicaliştii din Sănătate ar putea renunţa la proteste. Lider Sanitas: Sporurile nu vor fi plafonate de la 1 ianuarie

Liderul Sanitas Leonard Bărăscu a declarat, joi, după ce premierul, vicepremierul ministrul Sănătăţii şi liderul PSD au participat la Consiliul Naţional al federaţiei sindicale, că personalul medical ar putea renunţa la proteste, după ce a primit asigurări că sporurile nu vor fi plafonate şi că veniturile personalului din sănătate nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018.

26 oct. 2017, 08:51
Sindicaliştii din Sănătate ar putea renunţa la proteste. Lider Sanitas: Sporurile nu vor fi plafonate de la 1 ianuarie

Liderul Sanitas Leonard Bărăscu a susţinut că plafonarea sporurilor a fost prorogată până la 1 martie 2018, astfel că salariile în sănătate nu se vor reduce de la începutul anului viitor, aşa cum se temeau sindicaliştii, scrie news.ro. De asemenea, el a precizat că bonurile de masă vor fi acordate în continuare angajaţilor din sănătate, urmând să fie considerate normă de hrană.

În opinia liderului sindical, date fiind informaţiile primite, sindicaliştii ar putea renunţa le ideea organizării unei greve, dar decizia finală urmează să fie anunţată după şedinţa Consiliului Naţional.

Premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Sănătăţii Florian Bodog şi liderul PSD Liviu Dragnea au participat joi la şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, care lua în discuţie situaţia din sănătate, revendicările sindicaliştilor şi programul eventualelor proteste.

Ministrul Sănătăţii Florian Bodog afirma miercuri că a găsit o soluţie pentru problemele acestora, dar o va comunica la întâlnirea de vineri cu toate sindicatele din domeniul sanitar.

Sanitas: Categoriile profesionale din sănătate nu pot fi tratate cu unităţi de măsură diferite

În urmă cu o săptămână, sindicaliştii din sănătate au protestat în faţa sediului Guvernului, ulterior ei fiind invitaţi la discuţii de către premier.

„Prin legea salarizării, creştea un salariu de trei ori la unii, de două ori la alţii şi aşa mai departe. Problema noastră era că prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. (…) Ei invocă secretare şi alţi oameni care au foarte mulţi bani la sporuri şi nu le merită. Şi noi vom face o analiză. Ministrul (Sănătăţii, n.r.) va trimite în ţară un control în care să vadă cum stau lucrurile şi acest control va scoate în evidenţă locurile în care banii sunt prost împărţiţi. Corpul de control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masă, încercăm să facem repartiţia. Ori dăm la toţi 10 la sută sau 30, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Că dacă tu, medic, iei de trei ori salariu, iei şi garda şi ajungi la 300 de milioane, nu poţi să iei tu atât şi ceilalţi deloc”, declara atunci liderul Sanitas, Leonard Bărăscu.