Mihnea Motoc, ministrul Apărării, consideră bună ideea pregătirii militare voluntare pentru tineri

Mihnea Motoc, ministrul Apărării, a declarat miercuri că propunerea conducerii diviziei de a organiza un program de pregătire militară voluntară pentru tineri este o idee bună. Ministrul consideră propunerea de bun augur și o soluție pentru realizarea rezervei voluntare necesară României.

17 aug. 2016, 13:15

Mihnea Motoc a participat miercuri la ceremoniile pregătite pentru sărbătorirea împlinirii a 100 de ani de la înființarea Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’.

„Chiar pe drumul spre Cluj am avut o discuție cu domnul general Ciucă și alți colegi despre această idee pe care o găsim foarte bună, este o formulă de antrenare cu titlu voluntar a celor interesați de o perioadă concentrată de pregătire, instruire militară. Este un element de bun augur pentru constituirea rezervei voluntare de care avem nevoie și este un element de interfațare cu societatea în ansamblul ei, care este binevenit pentru armată. Ce am dori noi este, însă, este să facem acest lucru cu o privire asupra întregii țări, asupra întregului sistem, să vedem cum putem avea asemenea inițiative peste tot unde ele sunt cerute și dorite. Este vorba și de o anumită planificare a resurselor și de o anumită estimare integrată a necesarului armatei”, a spus ministrul Mihnea Motoc, citat de Agerpres.

El a amintit că, de la 1 ianuarie 2017, va intra în vigoare și Legea Rezervistului Voluntar, care va determina pregătirea unui număr de voluntari. Reprezentanții Armatei Române estimează că numărul acestora va atinge, într-o primă fază, 2.700 de persoane.

Un proiect de pregătire militară voluntară, cu o durată scurtă de timp și care să se adreseze liceenilor și studenților, a fost propus de conducerea Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ din Cluj. Comandantul diviziei, general maior Ioan Manci, a declarat marți că acest proiect ar putea avea un efect benefic asupra tinerilor, dar și un impact pozitiv asupra sănătății poporului român.

„Au trecut opt ani de la renunțarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ am constituit un grup de lucru, cu implicarea instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională, Prefectura Cluj, ISJ și UBB, și am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni și studenți, pe bază de voluntariat. Eu susțin ideea potrivit căreia tinerii noștri să participe la un asemenea program. Perioada de pregătire ar dura două-trei săptămâni și ar avea loc la finalul anului școlar, în perioada de tabere și școli de vară pentru liceeni și în perioada de practică pentru studenți, tinerii urmând să fie încazarmați într-o unitate militară. Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară”, a spus Ioan Manci.

Programul de antrenament s-ar adresa în egală măsură băieților și fetelor și presupune pregătirea acestora într-o unitate militară, de la ora 5,30 până la 22,00. Tinerii și-ar începe ziua cu o serie de exerciții de înviorare, urmate de activități organizatorice cum ar fi curățenia în dormitoare sau a sălii de mese, dar și un program de pregătire militară.

Conducerea Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ a organizat marți și miercuri evenimente pentru sărbătorirea unui secol de la înființarea diviziei, în august 1916, în timpul Primului Război Mondial. Comandantul Ioan Manci a participat, marți, la Cluj-Napoca, la inaugurarea primului muzeu în aer liber al diviziei cu tehnică militară.

În cursul zilei de miercuri, ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a participat, la Cluj-Napoca, la ceremonia organizată special pentru acest eveniment, care a inclus o defilare militară, inaugurarea Sălii Tradițiilor din cadrul Comandamentului Diviziei, precum și decorarea drapelului de luptă al Diviziei.