Mii de copii ţinuţi în închisori şi torturaţi în ţări afectate de conflicte cu grupări extremiste

Mii de copii au fost deținuți și adesea torturați în cadrul operațiunilor desfășurate împotriva unor grupări extremiste precum Boko Haram în Nigeria sau Stat Islamic în Siria și Irak, informează joi un raport al Human Rights Watch (HRW) preluat de AFP și DPA, citate de Agerpres.

28 iul. 2016, 08:23
Mii de copii ţinuţi în închisori şi torturaţi în ţări afectate de conflicte cu grupări extremiste

În raportul său, HRW semnalează o creștere a numărului de copii deținuți în cele șase țări afectate de conflicte: Afganistan, Republica Democrată Congo, Irak, Israel și teritoriile palestiniene, Nigeria și Siria.

‘Este o tendință foarte îngrijorătoare într-un moment în care guvernele încearcă să răspundă conflictelor armate și creșterii puterii grupurilor extremiste armate precum Stat Islamic și Boko Haram’, a afirmat Jo Becker, însărcinată cu promovarea drepturilor copiilor la HRW. ‘Guvernele dețin mii de copii, fără a-i inculpa, adesea timp de luni sau ani, supunându-i adesea la tortură și la rele tratamente‘, a adăugat el, potrivit Agerpres.

În Siria, în cinci ani și jumătate de război, cel puțin 1.433 de copii au fost închiși, dar numai 436 au fost eliberați, potrivit HRW. O sută dintre miile de deținuți torturați fotografiați de ‘Cesar’, un fotograf anonim refugiat în străinătate cu clișeele sale, erau băieți de mai puțin de 18 ani.

Este și cazul lui Ahmed al-Musalmani, în vârstă de 14 ani, arestat în 2012, când soldații sirieni au găsit pe telefonul său mobil un cântec care critica regimul președintelui Bashar al-Assad. El a murit în închisoare.

În Irak, cel puțin 314 copii, dintre care 58 de fete, au fost inculpați sau condamnați pentru delicte asociate terorismului, potrivit HRW, potrivit Agerpres.

Femeile și copiii sunt adesea arestați și torturați pentru presupuse acte de terorism comise de bărbații din familiile lor, subliniază HRW.Un copil de 10 ani a povestit HRW cum în 2012 forțele de securitate irakiene au amenințat să-l ucidă dacă nu spune unde au ascuns arme părinții săi.

Citeşte şi Europol: În România au fost arestaţi 11 jihadişti, în 2015. SRI susţine că sunt zece

Potrivit statisticilor ONU citate de HRW, copiii deținuți în Afganistan au fost torturați mai frecvent decât adulții, întrucât autoritățile estimau că se pot obține mai ușor informații de la ei.

În Israel, între 500 și 700 de copii palestinieni sunt judecați în tribunale militare în fiecare an pentru infracțiuni precum aruncatul cu pietre în soldații israelieni. În 2015, o medie de 220 de copii palestinieni sunt ținuți în custodie în fiecare lună.

Cele șase țări menționate în raportul HRW au semnat Convenția ONU pentru drepturile copilului, care acordă o protecție specială persoanelor cu vârste sub 18 ani. Raportul a fost publicat cu câteva zile înainte de o dezbatere prevăzută să aibă loc marți în Consiliul de securitate al ONU privind copiii implicați în conflicte armate.