Ministerul de Externe a emis alertă de călătorie pentru Costa Rica: Număr crescut de jafuri şi infracţiuni violente

Ca urmare a creşterii numărului de jafuri şi infracţiuni violente în locurile publice la adresa turiştilor, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste o atenţie sporită pentru deplasările în Costa Rica.

RomaniaTV.net
13 apr. 2018, 13:30
Ministerul de Externe a emis alertă de călătorie pentru Costa Rica: Număr crescut de jafuri şi infracţiuni violente

De asemenea, pentru perioada iunie-noiembrie, când este sezonul fenomenelor meteorologice extreme (uragane, taifunuri, cicloane), Ministerul recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi să respecte cu stricteţe sfaturile autorităţilor locale.

Cetăţenii români care sunt constrânşi să se deplaseze în Costa Rica sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Costa Rica. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la San Jose.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Costa Rica sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Mexic şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Exista un Consulat Onorific al României la San Jose, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Alte recomandări

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
Să păstreze documentele originale in casetele de valori din hotel si să folosească doar fotocopii ale acestora, incluzând şi pagina din paşaport cu ştampila de intrare.
Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă.
Să consume numai apă îmbuteliată.
Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri.
Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac.
Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, din cauză că există riscul apariţiei febrei denghe si a malariei in sezonul ploios.

CIteşte şi: Dosarul în Gala Bute. ICCJ: Din înscrisurile depuse de avocaţi, nu rezultă că Elena Udrea a primit statutul de refugiat