MAE îl convoacă pe George Maior, după scrisoarea lui Giuliani. Maior: Voi răspunde cu interes. Giuliani este persoană privată

George Maior, ambasadorul României în SUA, va fi convocat pentru explicaţii în Centrala MAE, a anunţat Biroul de presă al  Ministerului de Externe într-un comunicat. Convicarea lui George Maior vine după ce acesta a comentat scrisoarea lui Rudolph Giuliani, pe care l-a caracterizat ca fiind un personaj "spumos". Despre scrisoarea lui Rudolph Giuliani, Maior a spus că este "expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia". Ulterior anunţului MAE, George Maior a precizat că va răspunde "cu interes" convocării.

RomaniaTV.net
27 aug. 2018, 13:47
MAE îl convoacă pe George Maior, după scrisoarea lui Giuliani. Maior: Voi răspunde cu interes. Giuliani este persoană privată

UPDATE George Maior a dat un răspuns în care precizează că va răspunde convocării MAE. El a ţinut să precizeze că Rudolph Giuliani este „o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american„.

El spune că a apărat interesele României luând poziţia pe care a luat-o.

„Am luat act de comunicarea de presă emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la chemarea mea pentru a da explicaţii pe tema reacţiei pe care am avut-o în urma apariţiei în spaţiul public a unei scrisori atribuite unei persoane private din Statele Unite ale Americii. În acest sens, doresc să fac următoarele precizări:

1. Voi răspunde cu interes şi deschidere convocării Centralei MAE unde voi oferi în mod detaliat toate explicaţiile care mi se vor solicita.

2. În ceea ce priveşte comentariul meu pe marginea unei scrisori atribuite lui Rudolph Giuliani, precizez că cetăţeanul american amintit este o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american.

3. În condiţiile în care toate poziţiile oficiale exprimate public de reprezentanţii Statelor Unite ale Americii în ultimii ani, inclusiv în cursul acestui an, au fost contrare spiritului şi sensului mesajelor din scrisoarea atribuită domnului Rudolph Giuliani, am considerat, cu bună credinţă, că este de datoria mea, în calitate de ambasador al României, să apăr reputaţia ţării noastre în faţa unor puncte de vedere incorecte.

4. Referitor la ipoteza afectării relaţiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii, pentru o înţelegere corectă a substanţei relaţiilor excelente cu SUA pe care le-am construit de-a lungul timpului în folosul României, pun la dispoziţia opiniei publice scrisoarea pe care am primit-o anul trecut din partea actualului secretarului de stat Mike Pompeo, fost director al CIA, în care oficialul american remarca, printre altele, următoarele: parteneriatul extraordinar cu Statele Unite ale Americii şi conducerea excepţională pe care am asigurat-o în timpul mandatului de director al Serviciului Român de Informaţii; faptul că am avut un impact profund şi pozitiv asupra SRI şi am fost instrumental în dezvoltarea relaţiilor dintre serviciile româneşti şi americane care continuă să existe până în prezent; faptul că în timpul mandatului meu de director, SRI a devenit unul dintre cele mai profesioniste, moderne şi eficiente servicii de informaţii europene. Textul original al scrisorii în limba engleză este ataşat şi poate fi consultat integral”, se arată în mesajul ambasadorului George Maior.

_________

Ministerul de Externe a anunţat luni că ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi chemat pentru explicaţii la MAE, după ce a declarat, referitor la scrisoarea transmisă de Giuliani, actual avocat al preşedintelui Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea. Mai mult, MAE s-a delimitat de declaraţia lui Maior.

„Îi asigurăm pe partenerii noştri internaţionali că în România există voinţa politică necesară din partea Guvernului României şi a Coaliţiei de Guvernământ de a garanta funcţionarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democraţii şi combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupţiei. Domnul Ambasador George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului şi nu reprezintă poziţia MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state. Reamintim că liniile de acţiune ale ambasadorilor sunt agreate la nivelul instituţiilor din România şi orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicaţii în Centrala MAE”, a precizat MAE în comunicat.

Luni, la Reuniunea diplomaţiei române, ambasadorul George Maior a afirmat că Rudolph Giuliani, fostul primar al New Yorkului, este un personaj „spumos”, iar scrisoarea transmisă de acesta autorităţilor române reprezintă „expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”.

„Domnul Giuliani este un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump. Verificaţi acest lucru. În orice caz, ea (n.r. – scrisoarea) este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe, care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a spus Maior, întrebat despre scrisoarea transmisă de Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi premierului Viorica Dăncilă.

În ceea ce priveşte protestele din 10 august, el a afirmat că nu a sesizat o percepţie ”mai deosebită” din partea Administraţiei americane.

„Eu încerc în cadrul acestui dialog să promovez interesele noastre strategice, de securitate, economice, politice. Nu am avut discuţii despre acest lucru. Nu am sesizat vreo percepţie mai deosebită din partea Administraţiei americane”, a afirmat ambasadorul. 

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

„Dragă domnule preşedinte Iohannis,

Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere”, se arată în scrisoarea lui Giuliani. 

Citeşte şi: Avocatului lui Trump, scrisoare către Iohannis. Cere verificarea protocoalelor încheiate de Parchetul General şi SRI