EVALUARE NAŢIONALĂ. Ministerul Educaţiei, reacţie privind subiectul ambiguu: Este complet formulat, enunţul este CLAR

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare are o primă reacţie în legătură cu subiectul dat spre rezolvare la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a. CNEE spune că enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect. Între timp, pe internet a apărut şi o petiţie în care se cere reevaluarea tuturor lucrarilor din această sesiune. Mai mulţi profesori, elevi şi părinţi reclamă că cerinţa punctului 6 de la Subiectul I de la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale nu a fost corect formulată şi i-a indus în eroare pe mulţi candidaţi.

29 iun. 2016, 15:23
EVALUARE NAŢIONALĂ. Ministerul Educaţiei, reacţie privind subiectul ambiguu: Este complet formulat, enunţul este CLAR

Referitor la itemul numărul 6 de la subiectul I, varianta 7, disciplina matematică, din cadrul Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, din data de 29.06.2016, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) face următoarele precizări:

  • Itemul evaluează competenţa Analizarea unor situaţii practice cu ajutorul elementelor de organizare a datelor, competenţă formată/dezvoltată în cadrul unităţii de învăţare „Elemente de organizare a datelor”, clasa a VII-a, prezentă în programa pentru Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi aprobată prin Ordinul de ministru nr. 4431/29.08.2014, Anexa nr. 3.
  • Itemul este complet formulat, enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect. Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (vezi www.subiecte2016.edu.ro/2016). Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015.
  • Itemul conţine legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate. În esenţă, acesta se referă la prezentarea unei dependenţe funcţionale (între notă şi numărul elevilor din clasă care au obţinut această notă), iar în cazul unei dependenţe funcţionale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor).

Răspunsul corect, din punct de vedere matematic, la acest item este cel prevăzut în baremul de evaluare şi de notare.

Mai mulţi părinţi şi elevi spun că vor depune contestaţii la proba Matematică de la Evaluarea Naţională din cauza problemei 6 de la Subiectul I, care nu ar fi clar enunţată. În problema respectivă este dată o diagramă care prezintă repartiţia notelor obţinute la un test la matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală. Cerinţa este următoarea: „Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu…”.

„Datorita faptului ca MEN a derutat elevii la Subiectul I exercitiul 6 prin diagrama reprezentata gresit, propunem o reevaluare a tuturor lucrarilor din sesiunea iunie 2016, astfel incat ambele variante (3 si 8 elevi) sa fie punctate ca fiind corecte”

VEZI AICI PETITIA PENTRU REEVALUARE TUTUROT LUCRĂRILOR

„Am semnat-o pentru copilul meu care a fost derutat sau nu, de acest grafic. E absurd să induci in eroare asa la un examen național!”, scrie parintele unui elev.

„Este inadmisibil ca la un examen de acest nivel enuntul subiectului sa lase loc de interpretari. Vorbim de matematica nu de limba romana unde intervine interpretarea si subiectivismul oricum”, scrie un alt parinte.

„Eu am scris 8, alți colegi au scris 3, diagrama nu a fost făcută corect, am avut colege care plângeau că au pierdut 0,5 punct pentru o fază de cacat! Se le fie rușine celor care au făcut subiectul! Sper să se accepte petiția”, a comentat un elev.

Elevii care doresc să conteste nota pe care au primit-o au la dispoziţie doar câteva ore pentru a face ceva în acest sens.

Contestațiile pot fi depuse vineri, până la ora 20.00. După afișarea notelor, elevii nemulțumiți trebuie să completeze o cerere în care contestă nota. Aceasta trebuie depusă la secretariatul școlii unde au susținut examenul cel târziu până la ora 20.00, vineri.

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2016 EDU.RO: Află cu un singur click REZULTATE CAPACITATE 2016

Contestaţii Evaluare Naţionala 2016. În procesul de evaluare a lucrărilor și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, se calculează și se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

În cazul în care diferența între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori, stabiliți de președintele comisiei, iar nota acordată de aceștia, va fi nota finală.

Contestaţii Evaluare Naţionala 2016. Elevii pot solicita comisiei județene sau a municipiului București de organizare a evaluării naționale să vadă lucrarea numai după afișarea rezultatelor finale după contestații.

La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

SUBIECTE MATEMATICA EVALUARE NATIONALA: Scandal din cauza unui SUBIECT GREŞIT FORMULAT. Se anunţă mii de contestaţii

Contestaţii Evaluare Naţionala 2016. Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.

Contestaţii Evaluare Naţionala 2016. Cu excepția candidatului sau a părinților/reprezentanților legali ai acestuia, pot solicita să vadă lucrarea/lucrările doar membrii comisiei județene/a municipiului București de organizare a evaluării naționale sau cei ai Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale, în scopul reevaluării acesteia/acestora, conform prevederilor art.6 pct.(10) și ale art.9 pct. (25) din Metodologia de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010-2011, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.801/2010.

Contestaţii Evaluare Naţionala 2016. Lucrările vor fi corectate în alte judeţe

Pentru susţinerea probelor au fost desemnate 4.809 centre de examen. Lucrările candidaţilor vor fi evaluate în centre zonale din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 25%).