Ministerul Finanţelor a transmis contribuabililor informaţii ce permit înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual

Ministerul Finanţelor a anunţat joi că a transmis contribuabililor persoane fizice, prin poştă, o scrisoare personalizată, care conţine informaţii ce permit înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual (SPV) de la orice dispozitiv conectat la internet.

31 mai 2018, 14:29
Ministerul Finanţelor a transmis contribuabililor informaţii ce permit înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual

„Astfel, contribuabilii au acces la informaţii fiscale personale şi beneficiază de avantajele utilizării serviciilor electronice şi internet-ului: economisirea de timp prin interacţionarea cu ANAF direct de acasă, reducerea birocraţiei şi primirea de documente cu aceeaşi putere juridică precum cele comunicate prin poştă sau la ghişeu”, se arată în comunicat, informează news.ro.

Citeşte şi Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar a urcat la 6 miliarde de lei în primele patru luni din 2018

Din 16 mai, orice persoană care realizează venituri din activităţi economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea să le declare online. Formularul electronic inteligent al declaraţiei unice este disponibil în Spaţiul Privat Virtual (SPV).

„Potrivit legislaţiei fiscale în vigoare, începând cu anul 2019 depunerea online a declaraţiei unice este obligatorie. Prin intermediul SPV, contribuabilii persoane fizice se pot informa asupra obligaţiilor fiscale, pot descărca decizii de impunere şi pot verifica situaţia declarării contribuţiilor sociale”, se arată în comunicat.

Pentru înregistrarea în SPV, contribuabilii care au primit scrisoarea trebuie să aibă acces la un dispozitiv conectat la internet şi să pregătească informaţii legate de numărul documentului – format din 12 cifre, înscris în partea stângă-sus a primei pagini a scrisorii primite, Codul Numeric Personal (CNP) sau Numărul de Identificare Fiscală (NIF), înscris sub numărul documentului, seria şi numărul actului de identitate.

În plus, trebuie introduse adresa de e-mail proprie, numărul telefonului mobil personal, un nume de utilizator ales pentru autentificarea în SPV şi o parolă necesară autentificării în SPV.

„Aceste informaţii trebuie completate în formularul web disponibil pe portalul ANAF în secţiunea „Spaţiul Privat Virtual” → „Înregistrare utilizatori persoane fizice şi juridice” → „Persoane fizice/Înregistrare utilizatori”, alegând Tipul de aprobare „Verificare număr document””, se arată în comunicat.

Înregistrarea cu succes în SPV va fi confirmată prin afişarea unei pagini care va conţine informaţiile completate anterior, iar autentificarea în SPV se va poate face pe baza numelui de utilizator si a parolei alese la momentul înregistrării, potrivit ministerului.