Ministerul Sănătăţii cere demiterea conducerii Maternităţii Elena Doamna, după cazul bebeluşului născut mort

Comisia de control a Ministerului Sănătăţii recomandă, în urma controlului efectuat la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie 'Elena Doamna' Iaşi după ce s-a autosesizat cu privire la cazul semnalat de mass-media, măsuri de sancţionare a personalului medical, dar şi acţiuni de îmbunătăţire a activităţii şi managementului instituţiei.

30 sept. 2014, 08:22
Ministerul Sănătăţii cere demiterea conducerii Maternităţii Elena Doamna, după cazul bebeluşului născut mort

Potrivit unui comunicat al MS, ministrul Nicolae Bănicioiu a aprobat marţi raportul de control al comisiei.

”Având în vedere constatările şi concluziile Comisiei de control, Comisia recomandă o serie de măsuri care vor fi transmise spre implementare către forurile competente: eliberarea din funcţie a managerului şi directorului medical al Maternităţii ‘Elena Doamna’ şi numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienţilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare; sancţionarea persoanelor care aveau obligaţia asistării pacientei Ciobanu Ioana, în timpul sarcinii şi în timpul spitalizării, de către forurile responsabile”, se arată în comunicatul citat.

REVOLTĂ împotriva medicilor de la MATERNITATEA GROAZEI din Iaşi VIDEO

În ceea ce priveşte deficienţele de organizare a activităţii medicale, potrivit documentului, s-a constatat nerespectarea mai multor aspecte: Regulamentul de completare a documentelor medicale, Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii sanitare, prevederile din Procedura operaţională – protocoale de bună practică propuse şi implementate la nivelul secţiei, raportul de gardă a fost întocmit superficial, modul de organizare a camerei de gardă este deficitar.

CUTREMURĂTOR! Bebeluşul din maternitatea Iaşi A MURIT pentru că medicii de gardă DORMEAU în spital

Potrivit Regulamentul de completare a documentelor medicale, internarea pacientei s-a efectuat fără parafă şi semnătură pe biletul de internare din partea unui medic specialist/ primar şi fără ca pacienta să fie examinată de un medic specialist/ primar (pe biletul de internare apar doar parafa şi semnătura medicului rezident, singurul care a examinat pacienta în data de 8 septembrie la prezentare şi a efectuat o ecografie iniţială fără a avea însă atestatul şi experienţă practică pentru a efectua acest examen paraclinic).

De asemenea, medicul care a avizat internarea telefonic şi cel care a parafat biletul nu au anunţat medicii din echipa de gardă despre situaţia pacientei, în condiţiile în care nu exista o procedură de predare-preluare a pacienţilor la începerea şi terminarea gărzii.

„Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii sanitare prevede că spitalul este obligat să asigure condiţiile necesare în vederea desfăşurării normale a activităţii sanitare şi cele referitoare la întărirea ordinii şi disciplinei în muncă, efectuarea consultaţiilor, investigaţiilor, tratamentelor şi a altor îngrijiri medicale bolnavilor spitalizaţi, stabilirea corectă a diagnosticului şi a conduitei terapeutice pentru pacienţii spitalizaţi”, se arată în comunicatul citat.

Raportul de gardă a fost întocmit superficial, nu a fost semnat şi parafat de medicii-şefi de gardă şi contrasemnat de directorul medical sau medicul-şef de Secţie Clinică, mai precizează sursa citată.

„Din discuţiile avute cu echipa de gardă din noaptea de 8 septembrie, nu au fost obţinute de către membrii comisiei date obiective despre activitatea în gardă a medicului şef de gardă în intervalul 23.30-6.00. Acesta susţine că a făcut vizita în saloane de cel puţin 2 ori, deşi niciunul din ceilalţi angajaţi (medici de gardă, asistente) nu au relevat faptul că au văzut-o în perioada 23.30-5.00”, informează sursa citată.

În raportul de control se mai arată că modul de organizare a camerei de gardă este deficitar, camera de gardă a medicului-şef de gardă se află la distanţă de sala de naşteri, terapia intensivă, saloanele de obstetrică neoferind posibilitatea unei monitorizări directe şi permanente a sectoarelor cu risc şi deplasarea rapidă a medicului în cazul unei urgenţe.

În ceea ce priveşte deficienţele în asigurarea asistenţei materno-fetale pe timpul urmăririi sarcinii şi a travaliului din relatările pacientei, s-a desprins faptul că au existat probleme de comunicare în relaţia medic – pacient.

„În foaia de observaţie de spitalizare zi din data de 02.09.2014 semnată de medicul care a monitorizat pacienta pe tot parcursul sarcinii, este menţionat refuzul pacientei pentru intervenţia de tip cezariană. Totuşi pacienta neagă un refuz clar al ei în discuţia cu medicul curant. În convorbirea directă cu pacienta şi soţul acesteia, răspunsul la întrebarea ‘dacă a discutat şi a înţeles indicaţia de naştere prin intervenţie cezariană?’ a fost că nu i s-a explicat suficient şi nu a înţeles că există argumente medicale pentru operaţia cezariană. Principala dorinţa a pacientei şi familiei este să înţeleagă cine şi când trebuia să îi explice indicaţia de intervenţie cezariană şi să o sprijine în luarea deciziei”, se menţionează în comunicatul MS.

Ministerul Sănătăţii: Medicii de gardă, vinovaţi pentru moartea bebeluşului de la Iaşi

Potrivit sursei citate, din declaraţiile pacientei rezultă că nici în cursul internării din data de 8 septembrie pacienta nu a înţeles indicaţia de operaţie cezariană, afirmată în timpul examenului clinic de dr. Sargu şi susţinută şi de dr. Iancu, care a indicat intervenţia pe baza analizei foii de observaţie şi din datele transmise de dr. Sargu.

În data de 8 septembrie, după internare, până la 23,30, când s-a declanşat naşterea, pacienta nu a fost consultată de niciun medic aflat în gardă. Aceasta a fost asistată numai de personalul sanitar mediu – asistenta de la salon şi ulterior asistenta din sala de naşteri, potrivit raportului.

De asemenea, medicul-şef de gardă a fost informat despre pacientă doar telefonic, după declanşarea naşterii.

Comisia de control recomandă o serie de măsuri care vor fi transmise spre implementare către Consiliul Judeţean Iaşi, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Colegiul Medicilor din România.

Comisia de control recomandă eliberarea din funcţie a managerului şi directorului medical al Maternităţii ‘Elena Doamna’ şi numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienţilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Recomandă de asemenea sancţionarea persoanelor care aveau obligaţia asistării pacientei Ciobanu Ioana în timpul sarcinii şi în timpul spitalizării de către forurile responsabile – Colegiul Medicilor, Comisia de Malpraxis a DSP Iaşi, Comisia de Disciplină a Maternităţii ‘Elena Doamna’ -, conform prevederilor legale în vigoare.

Pe perioada desfăşurării anchetelor la Maternitatea ‘Elenă Doamna’, dr. Iancu Doina şi dr. Sargu Dumachita Gabriela nu vor efectua activitate de gardă, precizează sursa.

Înfiinţarea unei comisii care să controleze şi să actualizeze ghidurile şi protocoalele terapeutice, procedurile operative şi fişele de post de la Maternitatea ‘Elenă Doamna’ şi să decidă măsurile care se impun pentru implementarea lor este de asemenea recomandată.

Sunt recomandate totodată realizarea instructajelor personalului medico-sanitar privind procedurile de lucru şi protocoalele terapeutice cu dovada obiectivă a cunoaşterii ghidurilor naţionale din specialitatea de obstetrică ginecologie şi protocoalelor locale prin semnare de luare la cunoştinţă, precum şi organizarea unor workshopuri, ateliere dedicate personalului medical pentru îmbunătăţirea relaţiei de comunicare medic-pacient.

Documentul mai prevede îmbunătăţirea managementului spitalului clinic în mai multe direcţii, printre care: identificarea nevoii de protocoale locale şi a aplicării lor în scopul scăderii riscului de erori medicale, monitorizarea mai frecventă a activităţii din timpul gărzii şi crearea unui climat de responsabilizare şi implicare a echipei medicale faţă de toate cazurile internate în spital.