Ministerul Sănătăţii susţine introducerea orei de educaţie sexuală în şcoli

Ministerul Sanatatii sustine introducerea orei obligatorii de educatie sexuala in scoli, se arata intr-un raspuns trimis de reprezentantii institutiei mai multor ONG-uri.

13 oct. 2015, 16:48
Ministerul Sănătăţii susţine introducerea orei de educaţie sexuală în şcoli

„Pentru a sustine realizarea in mod concret a introducerii in curricula scolara a educatiei sexuale ca disciplina obligatorie (…), trebuie sa se asigure cadrul legal in acest sens prin colaborarea interministeriala Ministerul Sanatatii – Ministerul Educatiei„, spune Ministerul Sanatatii, care anunta ca „va organiza intalniri de lucru cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei”.

Asociatia Front a transmis HotNews.ro raspunsul oferit de Ministerul Sanatatii la solicitarea mai multor ONG-uri. „Ca raspuns la apelul de urgenta lansat in urma cu doua saptamani de peste 60 de organizatii neguvernamentale, Ministerul Sanatatii transmite, intr-un document oficial, faptul ca sustine introducerea educatiei sexuale ca disciplina obligatorie in curricula scoala si elaborarea unui plan strategic pentru educatie sexuala in scoli„, se arata in comunicatul primit de la Asociatia Front.

In documentul semnat de Amalia Serban, director general adjunct in Ministerul Sanatatii, se precizeaza ca „desi exista diverse organizatii si asociatii care contesta obligativitatea introducerii orelor de educatie sanitara si care sustin ca la aceste ore de educatie sanitara este total nepotrivita educatia sexuala a copiilor, Ministerul Sanatatii sustine ca este o masura obligatorie si oportuna pentru dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare„. Printre cei mai inversunati contestatari ai orelor de educatie sexuala se numara Asociatia Parinti pentru Ora de Religie (APOR) sustinuta puternic de BOR.

Raspunsul trimis de Ministerul Sanatatii catre Coalitia pentru Egalitate de Gen si Asociatia Sexul vs. Barza:

„Referitor la solicitarea dumneavoastra adresata domnului Ministru al Sanatatii cu privire la introducerea in curricula scolara (ca disciplina obligatorie) a educatiei pentru sanatate si implicit si a educatiei sexuale in scoli, va comunicam urmatoarele:

Apreciem implicarea dumneavoastra in asigurarea unui cadru adecvat educatiei copiilor si asigurarea copiilor a informatiilor cu privire la educatia sexuala, mai ales in contextul actual in care Romania are una din cele mai crescute rate a natalitatii la femeile cu varsta sub 15 ani, din Europa.

Ministerul Sanatatii sustine promovarea sanatatii in randul populatiei prin diferite activitati de informare – educare – comunicare inclusiv educatia sanitara in scoli ca o metoda de informare dar si de educare a copiilor privind sanatatea si prevenirea imbolnavirilor prin diverse boli, inclusiv cele cu transmitere sexuala.

Ministerul Sanatatii considera ca introducerea in curricula scolara in mod obligatoriu, a orelor de educatie sanitara pot preveni aparitia bolilor atat la nivel de individ, cat si la nivel colectiv, prin informarea copiilor asupra riscurilor si a metodelor de prevenire a acestora.

Desi exista diverse organizatii si asociatii care contesta obligativitatea introducerii orelor de educatie sanitara si care sustin ca la aceste ore de educatie sanitara este total nepotrivita educatia sexuala a copiilor, Ministerul Sanatatii sustine ca este o masura obligatorie si oportuna pentru dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare.

De asemenea, consideram ca un rol important in asigurarea unei educatii sanitare a copiilor il au si parintii acestora care pot veni in sustinerea asigurarii unei bune educatii a copiilor in acest sens.

Consideram ca pentru a sustine realizarea in mod concret a introducerii in curricula scolara a educatiei sexuale ca disciplina obligatorie si elaborarea unui plan strategic pentru educatie sexuala in scoli, trebuie sa se asigure cadrul legal in acest sens prin colaborarea interministeriala Ministerul Sanatatii – Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

In acest sens, Ministerul Sanatatii va organiza intalniri de lucru cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice in vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educatiei pentru sanatate ca si o componenta importanta a sanatatii publice.

Cu stima,
Director general adjunct
Dr. Amalia Serban”

Peste 60 de ONG-uri au lansat la finalul lunii septembrie 2015 un „Apel de urgenta pentru educatie sexuala in scoli”, prin care au cerut introducerea acestei discipline in curriculumul national obligatoriu. Apelul a fost lansat la initiativa Coalitiei pentru Egalitate de Gen (ce reuneste 10 organizatii neguvernamentale) si a Asociatiei Sexul versus Barza, apel sustinut de alte 56 de organizatii neguvernamentale, printre care Consiliul National al Elevilor (CNE), Consiliul Tineretului din Romania (CTR) si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).