Ministerul Sănătăţii: Vor fi majorări salariale pentru tot personalul din sistemul de sănătate

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a avut, duminică, o întâlnire cu președintele Federației Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", dr. Forin Chirculescu, după ce medicii s-au mobilizat pe Facebook pentru o grevă generală. Aceştia au creat un grup, "Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!", unde s-au înscris deja peste 17.000 de persoane din domeniul medical.

17 aug. 2015, 14:28
Ministerul Sănătăţii: Vor fi majorări salariale pentru tot personalul din sistemul de sănătate

Reprezentatul Ministerul Sănătății, Mario Crețu, a confirmat pentru romanialibera.ro că această întâlnire a avut loc și că în toamnă vor exista majorări salariale pentru tot personalul din sistemul de sănătate.

A existat de dimineață o întâlnire dintre ministrul Sănătății și Florin Chirulescu și vor urma și alte întâlniri cu reprezentanți ai sindicatelor. Vor fi majorări salariale pentru tot personalul din sistemul de sănătate. Nu știm exact cifrele, pentru calculat impactul bugetar, dar cu certitudine vor fi majorări în toamnă”, a declarat reprezentantul Ministerului Sănătății, Mario Crețu.

Calculele făcute de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate indică faptul că o primă etapă de creştere sustenabilă a salariilor în sistemul sanitar ar putea fi făcută din octombrie, a declarat luni, după discuţiile de la MS, prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.

Liderul sindical a declarat, la finalul discuţiilor pe care le-a avut cu ministrul Nicolae Bănicioiu, că se doreşte o creştere mai substanţială a salariilor mici din sănătate, iar din calculele făcute până acum ar fi rezultat că este posibilă o primă creştere începând din luna octombrie.

Marius Sepi a precizat că până acum nu s-a discutat despre procentele de creştere, urmând ca acest lucru să fie discutat şi negociat în cursul zilei de marţi, când ministrul Sănătăţii ar trebui să aibă întâlniri cu alţi actori din domeniu, dar şi cu premierul Victor Ponta.

„Noi nu am discutat procente. Ce pot să vă spun este că, dacă pentru bugetari, până în acest moment, ştim că ar fi trei etape de creştere, pentru sănătate se prefigurează patru etape de creştere pentru a fi sustenabil. Dacă noi am spune acum colegilor noştri, peste 200.000 de salariaţi, că de mâine se dublează sau se triplează salariile în condiţiile în care vedem cifrele avansate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe, ar fi o prostie din partea noastră. Suntem lideri responsabili, avem în spate 110.000 de membri de sindicat care ne-au dat mandat ca, eşalonat, să le crească salariile. Suntem interesaţi să creştem repede salariile mici din sănătate, să asigurăm condiţii mai bune pentru spitale”, a spus Sepi pentru Mediafax.

El a mai spus că în draftul Legii salarizării este prevăzută o creştere de 73 la sută pentru întreg sistemul sanitar, dar totul depinde de Codul fiscal şi de Legea bugetului.

„Pe noi ne interesează care este economia făcută prin introducerea cardului naţional de sănătate. Vrem nişte calcule clare pe care să şi le asume Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări, împreună cu premierul şi cu cei de la Ministerul de Finanţe, prentu că vrem să avem o lege sustenabilă”, a mai spus liderul sindical.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, arăta sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că se va întâlni în această săptămână cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul şi ministrul de Finanţe, pentru a găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor.

Medicii din ţară sunt nemulţumiţi de salariile mici şi solicită eliminarea statutului de funcţionar public al medicului. În cazul în care guvernanţii nu le vor asculta ofurile, medicii sunt decişi să intre în grevă generală.