Biletul unic RATB – Metrorex, aprobat în Consiliul General al Capitalei. Primele tichete vor fi introduse din 10 decembrie

Biletul unic de călătorie RATB - Metrorex va fi introdus în 10 decembrie, a anunţat primarul Capitalei, Gabriela Firea, luni, în şedinţa de îndată a Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în care a fost aprobat proiectul de hotărâre privind implementarea tichetului unic de transport.

04 dec. 2017, 10:34
Biletul unic RATB – Metrorex, aprobat în Consiliul General al Capitalei. Primele tichete vor fi introduse din 10 decembrie

Potrivit proiectului adoptat luni în CGMB, RATB şi Metrorex vor emite carduri Ultralight (de unică folosinţă) şi vor asigura în comun vânzarea titlurilor de călătorie integrate. Astfel, preţul biletului unic valabil 60 de minute va fi de 5 lei, biletul cu 10 călătorii de câte 60 de minute pentru fiecare călătorie va costa 34 de lei, iar abonamentul de o zi, cu număr nelimitat de validări atât la RATB, cât şi la Metrorex, va costa 17 lei.

Titlurile de călătorie nu sunt, însă, valabile pe liniile expres, preorăşeneşti şi nici pe cele cu tarif special.

Decontarea tarifelor se va face în paralel de cele două instituţii, se mai arată în proiect.

„Este o primă etapă care va fi lansată pe 10 decembrie. Era necesar sa ne întâlnim în regim de urgenţă, pentru că am transmis cetăţenilor că ne grăbim şi că implementăm proiectul până la sărbători. Cetăţenii vor putea, astfel, călători şi cu autobuzul, şi cu metroul”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, potrivit news.ro.

Proiectul de hotărâre privind implementarea biletului unic de călătorie RATB – Metrorex a fost aprobat cu 32 de voturi „pentru” şi şase abţineri, în absenţa consilierilor generali USR.

Primarul Capitalei a precizat că în această primă etapă vor fi în continuare valabile abonamentele actuale, atât cele de la RATB, cât şi cele de la Metrorex, urmând ca din a doua etapă proiectul să fie implementat complet şi să existe un singur bilet şi un singur tip de abonament.

Directorul RATB, Adrian Mihail, a explicat că noile tichete vor păstra reducerile şi gratuităţile actuale pentru elevi, studenţi, pensionari şi celalalte categorii.

„Aceste noi titluri de călătorie sunt reglementate printr-un contract care urmează să fie semnat între RATB şi Metrorex şi facilitează cetăţeanului să poată cumpăra de la orice chioşc al nostru sau automate. Facilităţile pe care le au elevii şi pensionarii pe RATB rămân, la fel şi beneficiile oferite de Metrorex. Acei cinci lei de la tichetul de o oră înseamnă şi mobilitatea cetăţeanului care, în loc să valideze de şapte ori mergând cu mai multe mijloace de transport, va merge de la prima validare până la ultima, la ultimul minut. Inclusiv facilitatea la cele 10 călătorii, care înseamnă 34 de lei, e şi aici o reducere. De asemenea, aceasta este o primă etapă în care noi deocamdată am implementat aceste titluri. Suntem pe drumul bun”, a spus directorul RATB.

Întrebat de un consilier cum poate fi evitată situaţia din 2014, când s-a renunţat, după doar doi ani la biletul unic, Adrian Mihail a spus că totul va fi ţinut sub o evidenţă strictă.
„Au fost luate în considerare toate aspectele de atunci. Toate sumele sunt evidenţiate. Există o evidenţă. Ştim la orice oră de unde s-a vândut, unde a fost validat şi unde a funcţionat”, a mai spus Mihail.

În ceea ce priveşte modul de decontare între cei doi operatori de transport, în cazul biletului unic cu valabilitate de 60 de minute, RATB va reţine 1,30 lei, iar Metrorex 2,50 lei. În ceea ce priveşte biletul cu 10 călătorii de câte 60 minute pentru fiecare călătorie, RATB va încasa 13 lei, iar Metrorex 20 de lei, iar pentru abonamentul de o zi, RATB va reţine 8 lei, iar Metrorex – 8 lei.

Decontarea se va face la vânzare, iar valoarea suportului contactless se va încasa de către emitentul cardului comercializat (Metrorex / RATB), potrivit ordinului de ministru.

Valoarea suportului contactless reprezintă diferenţa dintre tariful titlului de călătorie şi suma tarifelor titlurilor de călătorie aferente, decontate de către RATB şi Metrorex.

Titlurile prevăzute mai sus acceptă ultima validare cu un minut înainte de expirarea perioadei stabilite (60 min.) şi permit călătoria până la capătul liniei la RATB sau până la ieşirea din staţia de metrou.

Abonamentul de o zi valabil pe liniile RATB şi Metrorex permite un număr nelimitat de validări, atât la RATB, cât şi la Metrorex, are valabilitate 24 de ore începând cu ora şi minutul la care se face prima validare şi permite călătoria până la capătul liniei la RATB sau până la ieşirea din staţia de metrou.

Consilierii generali USR nu au participat la şedinţa de îndată, spunând că modul de lucru al Primăriei Capitalei este „pompieristic” şi nu are o coordonare riguroasă.

„Introducerea unor bilete comune RATB – Metrorex este o idee bună, dar mă tem că actuala administraţie nu va fi capabilă să o ducă la bun sfârşit. Titlurile de călătorie integrate nu sunt o noutate, s-a mai încercat introducerea acestor titluri în 2012, însă fără rezultatele aşteptate. Problema pe care o văd în acest moment este modul de lucru al Primăriei Capitalei şi al RATB. Se lucrează pompieristic, fără cap, fără coordonare şi fără o planificare riguroasă”,a transmis liderul USR Bucureşti, Roxana Wring.

Citeşte şi Ministerul Transporturilor a aprobat cererea de finanţare a Metrorex pentru modernizarea a 41 de staţii de metrou

Acest sistem au mai fost introduse si in 2012, fiind retrase dupa doar doi ani, din cauza neintelegerilor financiare intre cei doi operatori. 

Citeşte şi RATB instalează distribuitoare automate de bilete. În ce staţii vor fi montate primele dispozitive