Miniştrii guvernului Ponta IV au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Miniştrii cabinetului Ponta IV au depus jurământul de învestitură, miercuri dimineaţa, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele a precizat, la momentul începerii ceremoniei, că acceptă jurământul miniştrilor Pop şi Câmpean doar pentru că îl obligă o decizie a CCR. Traian Băsescu a afirmat că cei doi miniştri au contribuit la săvârşirea unui fals, făcând trimitere indirectă la scandalul de plagiat în care a fost implicat premierul Ponta.

17 dec. 2014, 07:01

Înainte ca ceremonia să înceapă, Traian Băsescu a ţinut să citească un pasaj dintr-o hotărâre a CCR din 7 februarie 2008 prin care şeful statului este obligat să semneze decretele de numire a miniştrilor ca urmare a votului de încredere primit de aceştia în Parlament. „Numirea de către preşedintele României a miniştrilor este un act de executare a hotărârilor Parlamentului (…) Hotărârea organului reprezentativ suprem este un act obligatoriu pe care preşedintele nu l-ar putea refuza fără încălcarea gravă a Constituţiei„, se arată în decizia CCR citată de Băsescu.

Doar din acest motiv, accept jurământul depus de domnii Liviu Pop şi Sorin Câmpeanu care, prin distrugerea unor instituţii ale sistemului de educaţie au contribuit la un fals în interes public„, a declarat Traian Băsescu.

După depunerea jurământului, a avut un discurs extrem de scurt: „Vă doresc succes! La revedere!”

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat marţi că depunerea jurământului de către miniştrii cabinetului Ponta IV a fost amânată, de comun acord cu premierul.

„Am convenit cu premierul să o facem mâine dimineaţă (miercuri – n. red.), la ora 9, din inadverteţe de program”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Cel mai probabil, amânarea se datorează vizitei pe care Victor Ponta, împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea, o face la Belgrad pentru a participa la reuniunea prim-miniştrilor din Europa Centrală şi de Est şi China. „Prim-miniştrii vor evalua, la summit-ul de la Belgrad, stadiul implementării propunerilor de cooperare lansate cu un an în urmă la Bucureşti în cadrul ‘Liniilor Directoare pentru cooperarea între China şi Statele din Europa Centrala şi de Est’. De asemenea, vor aborda modalităţile de aprofundare, în continuare, a cooperării în acest format prin proiecte concrete în domenii precum transporturi şi conectivitate, comerţ şi investiţii, energie, finanţe, ştiinţă şi tehnologie, protecţia mediului şi schimburile inter-umane”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Guvernul Ponta IV numără 21 de miniştri, între care un vicepremier şi doi miniştri delegaţi. Iniţial doar opt şi cei nouă noi miniştri propuşi de Victor Ponta au primit avize favorabile, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. După avizarea nefavorabilă primită de Adrian Anghel, propus pentru funcţia de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Victor Ponta a venit cu altă propunere: Angel Tîlvăr. Acesta a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate.

Noul Cabinet condus de premierul Victor Ponta a primit votul de încredere al Parlamentului. Au fost 377 de voturi „pentru” noul guvern propus de Victor Ponta şi 134 de voturi „împotrivă”.

„A fost un vot de încredere şi de stabilitate”, a declarat premierul Victor Ponta după ce a primit încrederea Parlamentului. Şeful Executivului a anunţat că noul Cabinet va depune jurământul de învestitură, marţi de la ora 20,30 la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

Guvernul Ponta 4 va avea următoarea structură:

VICTOR PONTA – PREMIER

GABRIEL OPREA (UNPR) – vicepremier şi Ministerul Afacerilor Interne

ANDREI GEREA (PLR) – Ministerul Energiei şi Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri

GRAŢIELA GAVRILESCU (PLR)- Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

SORIN CÂMPEANU (PC) – Ministerul Educaţiei şi Cercetării

DANIEL CONSTANTIN (PC) – Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

MIHAI TUDOSE (PSD) – Ministerul Economiei şi Turismului

LIVIU DRAGNEA (PSD) – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice

SORIN GRINDEANU (PSD) – Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

DARIUS VÂLCOV (PSD) – Ministrul Finanţelor

IONUŢ VULPESCU (PSD) – Ministerul Culturii

NICOLAE BĂNICIOU (PSD) – Ministerul Sănătăţii

BOGDAN AURESCU (independent)- Ministerul Afacerilor Externe

MIRCEA DUŞA (PSD)- Ministerul Apărării Naţionale

ROBERT MARIUS CAZANCIUC (PSD)- Ministrul Justiţiei

ROVANA PLUMB (PSD)- Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

IOAN RUS (PSD) – Ministerul Transporturilor

EUGEN ORLANDO TEODOROVICI (PSD)- Ministerul Fondurilor Europene

GABRIELA SZABO (PSD) – Ministerul Tineretului şi Sportului

EUGEN NICOLICEA (UNPR) – Relaţia cu Parlamentul

LIVIU POP (PSD) – Ministru delegat pentru Dialog social

ANGEL TÎLVĂR – Ministru delegat pentru Relaţia cu românii de pretutindeni