Ministrul Agriculturii, o nouă declaraţie în SCANDALUL BRADET: Eu am comunicat exact aşa cum spune principiul precauţiei

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marți, că a respectat principiul precauției și întreaga legislație națională și europeană din domeniul sănătății alimentare, când a anunțat prezența bacteriei E.coli în lactatele produse de firma Brădet.

15 mart. 2016, 12:14
Ministrul Agriculturii, o nouă declaraţie în SCANDALUL BRADET: Eu am comunicat exact aşa cum spune principiul precauţiei

Întrebat cum comentează declarațiile din spațiul public potrivit cărora ar fi defăimat firma Brădet după ce a anunțat prezența bacteriei E.coli într-un lot de brânză din producția acesteia, ministrul a răspuns: „Nu comentez în niciun fel. Eu am comunicat atunci exact așa cum spune principiul precauției, care este legiferat la nivel european și național. Este vorba despre legea generală a alimentelor, de este regulamentul 2.073 — care prevede același lucru (Regulamentul CE nr. 2.073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare) și, mai mult, Ghidul veterinarului din România, care prevede exact ca în situații de contaminare produsele să fie retrase, rechemate, chiar de către producători”.

Ministrul a anunțat, la finele lunii februarie, că o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeș conține bacteria E-coli.

”În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în județul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală”, a explicat Irimescu, potrivit Agerpres.

Pe data de 9 martie, rezultatul final al analizelor efectuate de Institutul Cantacuzino a arătat că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic internați la spitalul Marie Curie nu sunt identice cu cele găsite în brânza de Brădet și nici cu cele din carnea de pui.

„Am lucrat trei tulpini umane pe care le-am obținut noi de la trei pacienți copii (unul din Argeș, unul din Sibiu, unul din Bacău) pe care i-am diagnosticat cu infecție cu E-coli tip VTEC 026. În plus s-au adăugat șase tulpini de E-coli 026 pe care colegii de la IISPV le-au izolat dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) și din carne de pui (patru tulpini). Tulpinile de la copii sunt diferite între ele și diferite de cele din brânză și carne”, a precizat institutul pe site-ul său.

Ulterior, în spațiul public, Irimescu a fost acuzat de faptul că, prin declarațiile sale, ar fi sugerat faptul că bebelușii s-au îmbolnăvit după ce au mâncat brânză Brădet.

Fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, copreședinte ALDE, a declarat, sâmbătă, că dacă ar fi fost în locul lui Achim Irimescu și-ar fi dat demisia, întrucât acum există suspiciuni asupra calității produselor românești.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a considerat că ministrul Agriculturii a comunicat prea repede numele firmei unde s-a găsit bacteria E.coli, fără a avea la momentul respectiv toate rezultatele analizelor.

Pe de altă parte, patronul Lactate Brădet, Marius Badea, a demarat săptămâna trecută o campanie de strângere a capitalului social pentru noua companie pe care intenționează să o creeze — Brădet Românesc. Campania, prin care Marius Badea vrea să strângă cel puțin 10 milioane de lei, durează 60 de zile și se derulează pe platforma sprijina.ro.