Ministrul britanic de Externe, criticat pentru că a comparat UE cu fosta Uniune Sovietică

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, este criticat de lumea diplomatică după ce a comparat Uniunea Europeană (UE) cu Uniunea Sovietică în cadrul unui discurs pe care l-a susţinut la Congresul Partidului Conservator, relatează AFP.

01 oct. 2018, 09:42
Ministrul britanic de Externe, criticat pentru că a comparat UE cu fosta Uniune Sovietică

Jeremy Hunt a acuzat UE că ar căuta să ”pedepsească” Regatul Unit din cauză că a decis să o părăsească, făcând o paralelă cu Uniunea Sovietică care-şi împiedica cetăţenii să o părăsească.

Peter Ricketts, secretarul permanent al Foreign Office în perioada 2006-2010, cea mai înaltă funcţie în cadrul ministerului, a reacţionat pe Twitter, catalogând aceste declaraţii drept ”prostii nedemne de un ministru britanic de Externe”, informează news.ro.

Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană la sfârşitul lui martie 2019, însă, cu şase luni înainte de Brexit, negocierile s-au împotmolit.

În discursul pe care l-a susţinut duminică, Hunt a evocat o vizită în Letonia, care a devenit o ”democraţie modernă, membră NATO şi UE” după ce şi-a proclamat independenţa. ”Ce se întâmplă cu încrederea şi idealurile visului european? UE era menită să apere libertatea. Uniunea Sovietică împiedica oamenii să plece”, a continuat el, potrivit news.ro.

Citeşte şi Theresa May promite să scadă impozitele aplicate companiilor britanice după Brexit

Hunt, considerat un posibil succesor al premierului Theresa May, a evocat-o de asemenea pe Margaret Thatcher, care a respins cu un celebru ”nu, nu şi nu” propuneri ale preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jacques Delors în 1990.

Într-un inerviu acordat cotidianului conservator Telegraph şi publicat luni, el îl atacă pe preşdintele francez Emmanuel Macron, care i-a denunţat pe ”cei care au promis câte-n lună şi-n stele” în campania referendumului din 2016 cu privire la Brexit, pe care i-a catalogat drept ”mincinioşi”.

”Dacă preşedintele Macron crede că ne vom întoarce târâş, căutând disperaţi să ne revenim în club în câţiva ani… înseamnă că nu ne cunoaşte bine”, a declarat Jeremy Hunt. Premierul britanic Teresa may a declarat duminică, pentru BBC, că vrea să continue dialogul cu Bruxellesul.