Ministrul de Externe ungar acuză UE că favorizează drepturile migranţilor, şi nu pe cele ale minorităţii maghiare din Ucraina

Şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto a acuzat miercuri Uniunea Europeană (UE) că pune drepturile migranţilor înaintea celor ale minorităţii maghiare care locuieşte în vestul Ucrainei, potrivit MTI.

09 mai 2018, 14:46
Ministrul de Externe ungar acuză UE că favorizează drepturile migranţilor, şi nu pe cele ale minorităţii maghiare din Ucraina

„Suntem obligaţi să ne angajăm într-o dezbatere permanentă cu Bruxellesul cu privire la faptul că drepturile migranţilor trebuie respectate, în timp ce în Transcarpatia sunt 150.000 de maghiari care au dreptul fundamental de a trăi în propria lor casă în siguranţă şi de a-şi vorbi limba”, a declarat ministrul de externe al Ungariei în timpul unei conferinţe de presă organizate după întrevederea avută miercuri cu preşedintele Asociaţiei Culturale a Maghiarilor din Transcarpatia (KMKSZ), Laszlo Brenzovics, informează Agerpres.

Peter Szijjarto a declarat că pentru Bruxelles se pare că drepturile migranţilor sunt mai importante decât cele ale maghiarilor din Ucraina.

Citeşte şi Proteste în faţa Parlamentului. Oamenii denunţă regimul autoritar al premierului

La sfârşitul lui aprilie, Suijjarto declara că Ucraina pregăteşte o „a treia lovitură” împotriva minorităţilor naţionale, prin solicitarea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko ca parlamentul să aprobe o lege privind sancţionarea dublei cetăţenii într-o procedură de urgenţă. Prima lovitură a fost modificarea legii educaţiei, urmată de o a doua lovitură care a implicat declararea Legii cu privire la principiile politicii lingvistice de stat în Ucraina drept neconstituţională şi planificarea amendării sale, a precizat la acea dată Szijjarto, informează Agerpres.

De asemenea, el a atenţionat atunci că Ungaria îşi va menţine veto-ul asupra aderării Ucrainei la NATO dacă drepturile minorităţilor naţionale nu vor fi restabilite.