Carmen Dan, ministrul de Interne: Am găsit în locuinţa mea un dispozitiv de înregistrare. Parchetul General a deschis dosar penal

Ministrul Carmen Dan a declarat la România TV că a descoperit în locuinţa sa un dispozitiv de înregistrare. Aceasta a anunţat de urgenţă poliţia, care a deschis o anchetă. SRI a precizat că este un dispozitiv "ieftin", care se găseşte pe piaţă, şi că se va implica în achetă. Parchetul General a deschis dosar penal.

RomaniaTV.net
29 nov. 2017, 19:00
Carmen Dan, ministrul de Interne: Am găsit în locuinţa mea un dispozitiv de înregistrare. Parchetul General a deschis dosar penal

UPDATE Parchetul General a deschis dosar penal în cazul microfonului găsit acasă la ministrul de Interne, anunţă într-un comunicat de presă.

„În cursul zilei de 29 noiembrie 2017, în urma sesizării formulate de ministrul de interne, s-a constituit o echipă operativă care s-a deplasat la domiciliul demnitarului, unde a fost efectuată o cercetare la fața locului, în urma căreia a fost identificat și ridicat un dispozitiv care urmează a fi expertizat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 224 și art. 226 Cod penal.

Cercetările continuă sub coordonarea Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se precizează în comunicatul Parchetului General.

Şi Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) din ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-a implicat în anchetă.

„În contextul creat de identificarea unui dispozitiv de interceptare în locuinţa doamnei ministru Carmen DAN, DGPI, în calitatea sa de structura specializată a MAI, cooperează cu Poliţia Română şi Serviciul Român de Informaţii, în vederea evaluării situaţiei şi dispunerii măsurilor legale ce se impun. Ne exprimăm deschiderea pentru o corectă, completă şi oportună informare a opiniei publice, în limitele competenţelor legale, şi determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist şi dedicat îndeplinirii misiunilor încredinţate prin lege”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale de Protecţie Internă.

 

Poliţia Română a confirmat faptul că s-a deplasat în seară de miercuri la domiciliul ministrului de interne Carmen Dan. 

„O echipă operativă din cadrul Poliției Române s-a deplasat, miercuri după-amiază, la domiciliul ministrului de Interne, Carmen Dan, unde a identificat un dispozitiv care urmează să fie expertizat, cercetările continuând sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ)”, informează IGPR.

Echipa operativă s-a deplasat la adresa în cauză în urma unei sesizări, iar în urma cercetării la fața locului a identificat și ridicat un dispozitiv care urmează să fie expertizat.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art 224 și art 226. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, precizează sursa citată.

CITEŞTE ŞI SRI, despre dispozitivul găsit de Carmen Dan în locuinţa sa: Provine dintr-o zonă privată. Este un dispozitiv ieftin

Ministrul Carmen Dan a declarat la România TV că a descoperit în locuinţa sa un dispozitiv de înregistrare.

Acum au plecat cei de la poliţie. Am găsit un dispozitiv de înregistrare într-una dintre camerele apartamentului în care locuiesc. De precizat că nu locuiesc într-o locuinţă RA-APPS. Dispozitivul l-am găsit într-o priză de telefon, nu era la vedere. Era conectat la o sursă de alimentare şi avea şi o baterie„, a declarat Carmen Dan pentru România TV

Ministrul de Interne Carmen Dan a precizat că a anunţat imediat poliţia şi că se va deschide un dosar penal:

Eu sunt membru al Guvernului. Fac o sesizare de violare de domiciliu. E o locuinţă pe care am închiriat-o. Se va deschide dosar penal. Nu e o locuinţă a statului român. Nu pot să dau foarte multe amănunte. Am avut surpriza neplăcută să găsesc dispozitivul într-o priză de telefon. E surprinzător locul. Era mascat. Nu era unul la vedere că l-aş fi identificat mai uşor. Eu nu beneficiez de SPP. Nu vreau să am protecţie specializată şi nu folosesc dispozitivele pe care le am la îndemână. Nu am pe nimeni in fata casei. Nu opresc pe nimeni pe drum. Ca fiecare cetatean, stau la stop. Mi se pare destul de grav ce se intampla. Este o ancheta in curs, imi doresc sa se lamureasca de ce in casa unui demnitar este un astfel de dipozitiv. De aici incolo sunt la dispozitia organelor de cercetare, a spus Carmen Dan.

Eu m-am considerat un cetatean liber, intr-o tara libera, chiar daca sunt ministru de interne. Nu am gandit ca pot sa am astfel de surprize. Daca tot am avut, mi s-a parut normal si firesc si legal sa sesizez organele competente pentru ca asta nu este un lucru pe care sa il tratez cu discretie. Tocmai prin prisma functiei, prin prisma faptului ca sunt membru CSAT si am acces la informatii clasificate cu nivel inalt. Mi se pare cu totul anormal ca am gasit acest dispozitiv in spatiul meu privat… Din cate am inteles, nu am pus mana, nu l-am studiat, este un dispozitiv de inregistrare audio. Era un dispozitiv conectat la o sursa de alimentare si avea si o betarie. Alimenta dispozitivul daca s-ar fi intrerupt sursa de energie. Eu sunt un om destul de rezervat si vreau sa fac precizarea ca pana la acest moment eu nu am nici o calitate intr-un dosar penal”, a completat ministrul de interne Carmen Dan.