Ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Cătălin Paraschiv, audiaţi marţi în Parlament

Ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv au fost audiaţi marţi în Comisia pentru drepturile omului din Parlament, în legătură cu violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. La discuţiile din Comisie au fost chemaţi şi Avocatul Poporului Victor Ciorbea, precum şi directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Adrian Bulgaru.

RomaniaTV.net
18 sept. 2018, 04:29
Ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Cătălin Paraschiv, audiaţi marţi în Parlament

UPDATE: Adriana Săftoiu, membru în Comisia pentru Drepturile Omului, i-a cerut, marţi, comandantului Brigăzii Speciale de Intervenţie, Cătălin Paraschiv, să comenteze mai multe imagini cu violenţele jandarmilor de la miting, acesta precizând că i se „pune în cârcă un colaj de imagini de o lună de zile”.

„Am fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor militare, iar în Codul Penal prevede ceva: dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau de lucruri oficiale dintr-o cauză penală înainte de a se dispune o soluţie de trimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă în virtutea funcţiei se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. M-aţi invitat aici în calitate de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie, am menţionat public, îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie. Asigur că îmi asum toate faptele subordonaţilor mei, dar de aici şi a mi se pune în cârcă un colaj de imagini care rulează de o lună şi ceva de zile,care nu mă implică pe mine, nu vă supăraţi, dar nu am ce răspuns să dau”, a răspuns comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

Cătălin Paraschiv susţine că jandarmii pe care i-a coordonat au încercat să fie „cât mai puţin violenţi” şi să adopte o tehnică militară care să le permită să ţină la distanţă oamenii de clădirea Guvernului fără să folosească echipamentele din dotare, pe care însă legea le permite să le folosească în astfel de situaţii cum a fost cea de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

„Eu am avut un rol numai după o anumită oră. (…) Am încercat să fim cât mai puţin violenţi şi să adoptăm tehnica militară care să ne permită să ţinem la distanţă oamenii fără a folosi anumite elemente pe care legea ne dădea voie să le folosim. Asta vă pot garanta”, a declarat Cătălin Paraschiv în Comisia pentru apărarea drepturilor omului din Parlament, unde a fost audiat, alături de ministrul de Interne Carmen Dan, în legătură cu violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Întrebat de un membru al Comisie ce măsuri a luat la miting pentru ca drepturile oamenilor care protestau paşnic să nu fie încălcate, comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a explicat că pe imaginile depuse la dosarul cauzei de către structura pe care o conduce se vede clar că oamenii paşnici au fost protejaţi şi că forţele de ordine nu au fost violente cu ei.

„Printre materialele filmate depuse la dosarul cauzei de către Brigada Specială sunt şi aproape trei ore de înregistrări, iar acolo se văd clar oameni paşnici care au fost protejaţi, fără să se întreprindă violenţe asupra lor. Mă refer strict la bucata pe care am coordonat-o eu. Am astfel de filmări depuse la dosarul cauzei”, a spus Paraschiv.

Întrebat despre situaţia turiştilor israelieni, care au fost scoşi de jandarmi dintr-un taxi din zona Pieţei şi bătuţi, Paraschiv a spus că nu cunoaşte acest caz, pentru că nu s-a aflat acolo.

„Nu ştiu, nu pot să vorbesc, pentru că mă aflam la un kilometru de taxiul turiştilor israelieni. Probabil că nu am fost destul de clar: nu toţi jandarmii din Piaţa Victoriei mi-au fost subordonaţi mie. Îmi asum doar faptele jandarmilor mei, din Brigada Specială”, a spus şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei.

UPDATE: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, la finalul audierilor din Comisia parlamentară pentru drepturile omului în legătură cu violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, că toată lumea trebuie să înţeleagă şi să admită că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului şi că le-a transmis parlamentarilor din comisie că nu ea este cea care trebuie să stabilească vinovaţii.

„Cred că trebuie să înţelegem cu toţii şi să admitem că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului. Mi-am dorit ca temele supuse în această comisie să privească strict drept omului. Eu am precizat că nu sunt cea care stabileşte vinovaţii, că sunt instituţii abilitate şi vom afla răspunsul dupa analiza acestor instituţii”, a declarat ministrul Carmen Dan, după audierile care au durat aproximativ o oră.

Întrebată dacă se impune o îmbunătăţire a activităţii Jandarmeriei, Carmen Dan a spus că se impune o analiză a reglementărilor legale privind Jandarmeria şi este de competenţa Parlamentului să susţină această iniţiativă a MAI.

„Am mai spus şi cred că se impune o analiză a reglementărilor legale şi este de competenţa parlamentarilor să ne susţină în demersul nostru. Cred că în perioada următoare va trebui să ne uităm cu atenţie la legea care reglementează activitatea Jandarmeriei”, a adăugat Carmen Dan.

UPDATE: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, în cadrul audierii din Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor, că ancheta internă declanşată la nivelul Jandarmeriei în urma protestului din 10 august a fost suspendată odată cu deschiderea dosarului la Parchetul General.

„Atât timp cât avem instituţii abilitate care să stabilească dacă s-au încălcat sau nu s-au încălcat drepturile omului, eu ca ministru nu mă pot pronunţa, atât timp cât avem la Parchet în instrumentare acest caz. Pot însă să fac precizarea că ulterior datei de 10 august, cred că nu mă înşel dacă spun chiar a doua zi, la nivelul Jandarmeriei Române s-a declanşat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri de la conduita militară. Această verificare internă, în conformitate cu prevederile legale, s-a suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea acestui dosar”, a declarat Carmen Dan, în cadrul audierilor.

La ora transmiterii ştirii, ministrul este audiat în comisie alături de comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv şi de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a sosit marţi la Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. 

„Nu (am fost chemată la Parchet -n.r.). Aţi fi aflat. Sunt convinsă”, a declarat Carmen Dan, la intrarea la audieri.

La şedinţă a ajuns şi colonelul Cătălin Paraschiv, comandantul Brigăzii speciale a Jandarmeriei Române.

Şedinţa Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor a început la ora 11.00.

În 5 septembrie ar fi trebuit audiaţi în Comisia de Apărare din Senat prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, unul dintre coordonatorii jandarmilor, Laurenţiu Cazan, şi ministrul de Interne Carmen Dan, însă audierile au fost scoase de pe ordinea de zi, la propunerea reprezentanţilor PSD – ALDE, care i-au reproşat preşedintelui Comisiei, liberalul Marcel Vela, că nu i-a consultat când a decis invitarea la comisie a autorităţilor implicate în evenimente. Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Marcel Vela (PNL) spunea atunci că parlamentarii puterii ”s-au temut să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru”, el precizând că în raportul MAI referitor la protestul din 10 august ”sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap şi ar fi fost o şedinţă foarte interesantă”.

Prefectul Capitalei a declarat atunci, la ieşirea din Comisia de Apărare, unde nu a mai fost audiată, că este neobişnuit să se discute atât de mult despre prefect în situaţia creată după protestul din 10 august, în condiţiile în care nu ea coordonează acţiunile jandarmilor.

“A fost probabil neobişnuit să se discute atât despre prefect, pentru că nu prefectul conduce operaţiunile şi nici nu pregăteşte acţiunea în apărarea instituţiilor şi a ordinii publice, deci e prea multă discuţie despre prefect. Nu sunt nicio victimă. De ce aş fi victimă? Eu îmi văd de treaba mea, de atribuţiile mele, ştiu ce am de făcut. Nu sunt victima nimănui, ca să fie foarte clar. Nu mă simt victimă, nu ma simt oropsită, eu îmi văd de treaba mea. Atâta vreme cât în statul român legislaţia şi drepturile omului se respectă, eu nu am probleme. Eu dorm liniştită pe pernă. Nu am făcut nimic ilegal, nu am facut nimic imoral, nu dau vina pe alţii. Eu mi-am asumat responsabilităţile, m-am dus în Piaţă, cu toate că puteam să trimit un reprezentat, nu am făcut-o. M-am dus eu acolo. Nu în Piaţă, cum aţi spus dumneavoastră (jurnaliştii – n.r), nu mă plimbam pe acolo. Eu am fost în locul în care mi s-a indicat să mă duc, ca un om disciplinat, nu sunt militar, nu sunt şeful Jandarmilor”, a spus Cliseru.

De altfel, Carmen Dan a vorbit săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, după ce a fost citită moţiunea simplă depusă de PNL împotriva sa, despre evenimentele din 10 august. Ministrul a susţinut atunci că intervenţia în forţă a jandarmilor la protest se face în baza acordului verbal dat de prefect, redactarea ordinului de intervenţie făcându-se ulterior.

Carmen Dan a spus că în lege se vorbeşte doar de aprobarea, de acordul dat de prefect unei acţiuni, nu de semnarea unui document intitulat „ordin de intervenţie”.

„Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul?”, a adăugat ministrul de Interne. Ea a subliniat că în 10 august nu a fost un miting paşnic şi că s-au putut vedea încercarea protestatarilor de a pătrunde în clădirea Guvernului şi actele de vandalism ale unora dintre protestatari.

viewscnt