Ministrul Justiţiei: Anchetarea procurorilor care au făcut dosarul OUG 13, „o consecinţă mai mult decât firească”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că acţiunea disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară împotriva celor trei procurori, care au anchetat modul de adoptare a OUG 13, reprezintă "o consecinţă mai mult decât firească".

12 sept. 2017, 18:45
Ministrul Justiţiei: Anchetarea procurorilor care au făcut dosarul OUG 13, „o consecinţă mai mult decât firească”

Referindu-se la propunerea din proiectul de modificare a legilor Justiţiei, privind trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei, Toader a vorbit despre conflictul existent între CSM şi Inspecţia Judiciară şi existenţa unei „incompatibilităţi între funcţii”. „Ştiţi că unii altora îşi fac reclamaţii, că se anchetează unii pe alţii?”, a declarat Toader, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Citeşte şi:  Iordache către semnatarii moţiunii pe Justiţie: Sunteţi în criză de idei. Încercaţi să ocupaţi timpul cu teme false UPDATE

„Ordonanţa 13 a intrat în percepţia publică dintr-o anumită perspectivă, dar conţinutul şi perspectiva de adoptare au fost evaluate de către CCR. Eram în prima zi ca ministru când am susţinut în faţa Curţii excepţia ridicată, pe care Curtea a admis-o, constatând un conflict juridfic de natură constituţională între puteri pentru că de bună seamă pentru oricine e faptul că un procuror cu deplin respect faţă de funcţie nu poate să ancheteze nici oportunitatea, nici constituţionalitatea adoptării unui act normativ pentru că avem o lege 24/2000 cu multe modificări, care ne descrie tehnica legislativă care lasă libertatea decidentului în aprecierea oportunităţii”, a declarat Tudorel Toader.

„Vedem trei procurori sunt la rândul lor anchetaţi. O consecinţă mai mult decât firească pentru că nu îmi închipui că un procuror din România să nu ştie că el e în paradigma înfăptuirii şi aplicării normei şi nu în paradigma adoptării unui act normativ”, a mai spus ministrul Justiţiei.