Ministrul Justiţiei: Joi intră în vigoare noua lege privind eliberările din penitenciare. Primii deţinuţi vor pleca acasă

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că de joi intră în vigoare măsura legislativa ce va acorda detinuţilor 12 zile la fiecare 60 de zile executate în condiţii necorespunzătoare şi ca tot joi vor fi eliberate şi primele persoane incarcerate. 

18 oct. 2017, 08:15
Ministrul Justiţiei: Joi intră în vigoare noua lege privind eliberările din penitenciare. Primii deţinuţi vor pleca acasă

„Daca un detinut a stat 60 de zile in penitenciare in conditii necorespunzatoare, atunci se considera ca a executat 60 de zile plus sase plus sase, adica 72 zile, a explicat Toader, precizand ca decizia se va aplica de maine.  

“Comisiile din penitenciare sunt pregatite, au facut calculele. Maine vor intra in libertate primii detinuti”, a declarat ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a scris pe pagina sa de socializare că „prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor Hotărârii pilot, pronunțată de CEDO, referitoare la condițiile din penitenciare”.

„Comisiile din penitenciare sunt pregătite să pună în aplicare prevederile legii nr. 169 din 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017. Prevederile art. 55^1 reglementează „Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare”.

Potrivit alin. (1) „La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată”, mai scrie pe Facebook ministrul Justiţiei.