Mihai Tudose: Nu îl demit pe Florian Bodog astăzi şi nici mâine UPDATE

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a declarat că miercuri, înainte de şedinţa de Guvern care va avea loc joi, va prezenta raportul referitor la situaţia vaccinurilor şi epidemia de rujeolă din ţară, potrivit Mediafax.

26 iul. 2017, 07:32
Mihai Tudose: Nu îl demit pe Florian Bodog astăzi şi nici mâine UPDATE

UPDATE Premierul Mihai Tudose a anunţat, miercuri, la prânz, că ministrul Sănătăţii l-a sunat şi i-a spus că raportul privind conştientizarea necesităţii vaccinării este gata, astfel că urmează să aibă o întâlnire la Guvern. ”Nu îl demit pe Bodog astăzi şi nici mâine”, a ţinut să precizeze premierul.

Premierul a precizat că ministrul Bodog l-a sunat că este gata raportul pe care i l-a cerut şi urmează să se întâlnească la Guvern.

Tudose a fost întrebat dacă ministrul Sănătăţii riscă remanierea în cazul în care rezultatele nu sunt cele aşteptate.

”Nu este vorba despre ce riscă domnul Florian Bodog. Nu vorbim de oameni, vorbim de sistem. Dacă sistemul este imperfect, modificăm sistemul. Dacă este vorba despre vini individuale, vedem la ce nivel sunt acele vini. Nu îl demit pe Bodog astăzi şi nici mâine”, a spus premierul.

Șeful Executivului a precizat că a cerut soluții pentru cazul părinților care nu-și duc copiii la vaccinat.

„Este un subiect care se află în discuție, am cerut soluții (…) Sunt soluții care țin de bun simț, dar la care trebuie ținut cont și de tot ce înseamnă cadrul legal și o anchetă a celor în drept de la protecția copilului, asistență socială, dar repet, foarte bine fundamentat juridic”, a spus Tudose.

Potrivit lui Tudose, unii părinți sunt decăzuți din drepturi pentru „fapte mult mai puțin grave” decât cea privind refuzul vaccinării copiilor lor.

„Din punctul meu de vedere, personal, vă spun că acel părinte care refuză vaccinarea și pune în pericol, inconștient, viața copilului, decide el asupra copilului, dacă copilul respectiv face sau nu poliomielită, face sau nu rujeolă, moare sau nu, eu cred că aici tot ce înseamnă servicii sociale, protecția copilului — iertați-mă, alți părinți sunt decăzuți din drepturi pentru fapte mult mai puțin grave. Când un părinte își condamnă practic copilul la moarte, iertați-mă, nu știu în ce măsură se mai poate vorbi despre drepturi părintești”, a mai afirmat Tudose.

Mihai Tudose a vorbit şi despre necesitatea unor campanii de pregătire a populaţiei pentru a şti cum să reacţioneze în cazul unor calamităţi.

”Am solicitat şi domnului ministru Bodog o campanie închegată şi nu pe termen foarte scurt, ci o campanie continuă pe vaccinare. De asemeni, (…) va trebui o campanie de conştientizare şi de informare şi de educaţie a cetăţenilor cum să procedăm în caz de… Pare o glumă, toată lumea râde când apar la televizor imagini de genul acesta, ne dăm seama apoi de superficialitatea noastră când chiar suntem puşi într-o situaţie de genul acela şi bă parcă spunea ceva la televizor dar n-am fost foarte atenţi. De acuma o să fim atenţi, şi la cutremure, şi peste tot”.

 

Raportul a mai fost cerut de premierul Mihai Tudose şi în ultimele două şedinţe de Guvern.

În întâlnirea pe care cei doi au avut-o, marţi, la Guvern, s-a discutat şi despre programul de guvernare pe sectorul de sănătate, după ce, în ultima perioadă s-a vehiculat, în spaţiul public, faptul că Florian Bodog ar putea fi remaniat din funcţia de ministru al Sănătţii.

La ultima şedinţă de Executiv, premierul Mihai Tudose l-a apostrofat pe secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Rareş Trişcă: ”Astăzi vom stabili în domeniul Sănătăţii două comitete interministeriale, unul pentru spitalele regionale şi unul pentru Institutul Cantacuzino. Nu daţi din cap foarte amplu, domnule secretar de stat, pentru că nu sunt foarte de acord cu ce aţi scris şi s-ar putea să plecaţi acasă înapoi”,a spus Mihai Tudose.

Citeşte şi: Tudose i-a cerut ministrului Bodog să îi dea cel târziu joi raportul privind campania pentru vaccinare