SRI a predat dosarul de reţea de la Securitate al lui Mircea Dumitru. CNSAS a decis că nu a făcut poliţie politică

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, neagă o colaborare cu Securitatea şi se apără cu o decizie a CNSAS. Decizia este din 2007 şi se bazează tocmai pe un dosar din fondul de reţea al Securităţii, predat de SRI către CNSAS. Fondul de reţea al Securităţii cuprindea dosarele persoanelor care au făcut parte din reţeaua informativă, dar şi dosarele celor care au refuzat colaborarea.
Bogdan Păcurar
04 oct. 2016, 13:35
SRI a predat dosarul de reţea de la Securitate al lui Mircea Dumitru. CNSAS a decis că nu a făcut poliţie politică

Mircea Dumitru are o decizie CNSAS din 2007 că „nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste”. Acest lucru nu exclude însă existenţa unui angajament sau a unei colabărări cu Securitatea comunistă. A face poliţie politică presupune că acţiunile persoanei respective (note informative) au avut consecinţe negative asupra vieţii celui/celei pe care l-a „turnat” (de exemplu, a fost dat afară de la serviciu, sau nu a putut să angajeze, sau nu a primit viză pentru a călători în străinătate etc).

În cazul lui Mircea Dumitru, CNSAS scrie că a luat decizia de necolaborare pe baza „dosarului fond reţea nr. R 79832, perioada 1980 – 1986, întocmit pe numele domnului DUMITRU Mircea” şi predat de SRI către CNSAS. „Dosarul nu conţine elemente de colaborare ale titularului cu poliţia politică comunistă”, se arată în documentul CNSAS.

Rezultă de aici că Mircea Dumitru a avut dosar de reţea. Un astfel de dosar li se întocmea în general informatorilor, spre deosebire de „dosarul de urmărire informativă”, care li se întocmea celor urmăriţi de Securitate pentru acţiuni împotriva sistemului comunist.

Pentru o mai bună înţelegere a nuanţelor, să luăm definiţiile cu care operează membrii Colegiului CNSAS în luarea deciziilor, postate pe site-ul instituţiei.

D.P. – Dosar Personal sau de Reţea. Cuprinde totalitatea materialelor privitoare la o persoană inclusă în reţeaua informativă, indiferent de calitatea în care aceasta a fost recrutată (colaborator, informator, rezident, gazdă casă de întâlniri). Materialele furnizate de sursă (notele informative) se arhivau în original în mapa anexă (vezi M.A.), iar copiile acestora se exploatau, de regulă, în dosarele persoanelor care constituiau subiectul informării. În primii ani de funcţionare a Securităţii, denumirea „dosar personal” desemna dosarul de urmărire, în vechea accepţiune folosită de Siguranţa Statului înainte de 1945. Arhivarea acestui tip de dosare se făcea în FONDUL DE REŢEA (vezi F.R.). DE AICI

CNSAS defineşte şi termenul „fond de reţea” – locul în care erau strânse toate dosarele colaboratorilor, dar şi cele ale celor care au refuzat colaborarea.

F.R. – FOND REŢEA. Era destinat arhivării dosarelor personale (vezi D.P.), a dosarelor de reţea şi a mapelor anexă ale persoanelor care au făcut parte din reţeaua informativă. În acest fond se clasau şi materialele privitoare la persoanele studiate pentru recrutare, dar care au refuzat în cele din urmă colaborarea cu Securitatea. Din acest motiv, simpla menţiune a existenţei unui dosar în fondul de reţea pe numele unei persoane nu atestă transmiterea efectivă de informaţii către Securitate şi, implicit, deţinerea calităţii de colaborator. DE AICI

Din decizia CNSAS, care a fost luată în baza documentelor avute la dispoziţie până în 2007, reiese că Mircea Dumitru a fost în vizorul Securităţii pentru recutare. Că a fost o relaţie unilaterală sau consimţită de ambele părţi, rămâne de văzut, cert este că a fost o relaţie de durată (1980-1986). 

Adevărul susţine că a existat un angajament cu Securitatea semnat în 1980, când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti, şi că a dat note informative sub numele conspirativ „Negulescu”. Ministrul nu a lămurit deocamdată acest aspect.

Ministrul neagă însă orice fel de legătură cu Securitatea, „în orice formă”. El a spus într-o conferinţă de presă că nu a semnat niciun angajament cu fosta Securitate şi că „documentele care sunt prezentate în presă nu au fost produse” de el.

„Resping orice fel de acuzaţie că aş fi colaborat în orice formă cu fosta securitate. Nu am fost nici membru, nici colaborator, nu am făcut poliţie politică, nu am avut niciodată un contact cu securitatea, nu am semnat niciun angajament. Documentele prezentate în presă nu sunt produse de mine”, a spus Mircea Dumitru,citat de News.ro.

El a cerut CNSAS „să vină cu un punct de vedere public, clar”, cu privire la statutul său.

„Ce s-a întâmplat este un fals, o calomnie, voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare la adresa mea în spaţiul public”, a mai arătat ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, acuzat că a colaborat cu Securitatea. Mircea Dumitru neagă VIDEO

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Țara din Europa a cărei suprafață crește de la an la an. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru
Capital.ro
A murit marele actor. Lumea a pierdut un adevărat geniu: Este o zi tristă...
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
800 de lei GRATIS pentru acești români! Ce trebuie să facă pentru acești bani
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres va continua”. Cum se simte premierul Slovaciei la mai bine de o săptămână de la atac
Capital.ro
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'