MISIUNE DE RECUPERARE ÎN BUCEGI. Turist accidentat, salvat după o acţiune de 8 ore UPDATE

Salvamontiştii din Buşteni au reuşit să coboare de pe munte un turist care s-a accidentat pe un traseu dificil, dedicat alpiniştilor experimentaţi din masivul caraiman. Turistul, care era însoţit de prieteni, a alunecat şi s-a rănit la picior. Acţiunea de salvare a durat 8 ore!

RomaniaTV.net
07 feb. 2016, 09:47

UPDATE 18.25 Turistul care s-a rănit duminică dimineață în timp ce se afla pe un traseu foarte dificil de alpinism din masivul Bucegi a fost coborât de pe munte de către salvamontiști după o operațiune de aproximativ opt ore.

Șeful Serviciului Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc, a declarat că turistul, care este suspect de fractură de picior, se afla pe munte împreună cu alte patru persoane, toți fiind coborâți în stațiunea Bușteni după o operațiune de recuperare care a durat aproximativ opt ore.

Bărbatul a urcat pe traseul Valea Albă-Vâlcelul Spânzurat, în zona Creasta Picătura, iar la un moment dat a călcat greșit rănindu-se la picior și rămânând astfel blocat într-o zonă dificilă pe un perete muntos cu înclinație de aproximativ 90 de grade.

 

Un turist care se afla duminică pe un traseu foarte dificil de alpinism din masivul Bucegi s-a accidentat și nu s-a mai putut deplasa, fiind nevoie de intervenția salvamontiștilor pentru recuperarea sa.

Șeful Serviciul Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc, a declarat pentru Agerpres că bărbatul se afla cu alte două persoane pe traseul Valea Albă-Vâlcelul Spânzurat, în zona cunoscută sub denumirea de Creasta Picătura, atunci când a călcat greșit și și-ar fi rupt piciorul. Persoana în cauză nu se poate deplasa, iar celelalte două care o însoțesc nu o pot scoate întrucât zona este foarte dificilă, peretele muntos având o înclinație de aproape 90 de grade.

Salvamontiștii din Bușteni au plecat pe munte pentru recuperarea turistului rănit, aceștia estimând că acțiunea ar putea dura peste zece ore dat fiind gradul de dificultate al traseului care este dedicat alpiniștilor experimentați.

Zona unde s-a petrecut accidentul se află în masivul Caraiman şi este o zonă cunoscută alpiniştilor.

Aparent, un monolit puţin fragmentat, prezentând trei feţe abrupte – sudică, estică şi nordică – Caraimanul dezvăluie unei priviri mai atente o sumedenie de elemente interesante pentru alpinism: Creasta Brânelor, Valea Spumoasă, Colţul Berbecului, Vâlcelul Înspumat, Valea Seacă a Caraimanului cu afluenţii ei, Creasta şi Vârful Picătura, Albişoarele Caraimanului, Brâul Portiţei, Brâna Mare a Caraimanului, Peretele Portiţei, Peretele Brânei”, este descrierea masivului pe site-ul info-turism-azuga.ro.

Traseul pe care s-a accidentat turistul este descris pe site-urile de specialitate ca fiind de dificultate 1B-2A (Vâlcelul Spânzurat – 1B-2A, 4 ore din V. Albă până pe Vf. Picătura).