Moscova, măsuri de retorsiune: Rusia EXPULZEAZĂ DIPLOMAŢI polonezi

Autorităţile ruse au anunţat luni expulzarea unor diplomaţi polonezi pentru spionaj, ca represalii pentru o măsură similară din partea Varşoviei, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

17 nov. 2014, 09:30
Moscova, măsuri de retorsiune: Rusia EXPULZEAZĂ DIPLOMAŢI polonezi

‘Mai mulţi diplomaţi polonezi au părăsit deja teritoriul ţării noastre din cauza unor activităţi incompatibile cu statutul lor’, un termen ce face în general referire la activităţi de spionaj în limbaj diplomatic, a indicat MAE rus într-un comunicat.

Moscova nu precizează nici data, nici numărul responsabililor polonezi expulzaţi. Ministerul rus de Externe adaugă, de asemenea, că a luat această măsură de retorsiune după expulzarea recentă a unor diplomaţi ruşi din Polonia. ‘Din păcate, autorităţile poloneze au luat această măsură inamicală şi nefondată.Ca urmare a acestui fapt, partea rusă a luat măsuri de retorsiune adecvate’, potrivit comunicatului.

Media ruse au relatat la mijlocul lunii octombrie, apoi la mijlocul lunii noiembrie cu privire la expulzarea unor diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj. Presa moscovită a informat duminică despre arestarea şi expulzarea fostului deputat leton Aleksei Holostov, pe baza unor acuzaţii de spionaj. În ajun, o sursă din cadrul Ministerului german de Externe a indicat pentru AFP că o angajată a Ambasadei Germaniei la Moscova a fost expulzată la cererea autorităţilor ruse.

Citeşte şi Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski: Îmi este FRICĂ de o ASTFEL de RUSIE

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, Rusia ar fi luat această decizie pentru a răspunde la expulzarea de către Berlin a unui diplomat rus de la Consulatul General din Bonn, oraş în vestul Germaniei.

Rusia şi Occidentul traversează în prezent cea mai gravă criză în relaţiile lor de la sfârşitul războiului rece din cauza conflictului în Ucraina. Creşterea tensiunilor cu Rusia îngrijorează în special ţările din fostul bloc socialist, care au aderat în ultimul deceniu la Uniunea Europeană şi NATO.