Mugur Isărescu merge miercuri la Guvern

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, participă miercuri, de la ora 16.30, la şedinţa conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro, care se desfăşoară la Palatul Victoria.

04 apr. 2018, 10:26
Mugur Isărescu merge miercuri la Guvern

Şedinţa conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro are loc începând cu ora 16.30, la Palatul Victoria.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în data de 19 martie, că va fi înfiinţată Comisia Naţională pentru Aprobarea Planului de Fundamentare şi de aderare la Euro până în 2024, din care vor face parte reprezentanţi ai Academiei Române, Preşedinţiei, Guvernului, BNR, societăţii civile şi ai altor instituţii.

Mugur Isărescu este vicepreşedintele acestui for.

„Comisia pentru pregătirea României pentru trecerea la moneda unică. Am văzut proiectul de ordonanţa şi l-am şi semnat. Am înţeles două lucruri esenţiale. Această comisie suspendă activitatea altui comitet, nu e vorba doar de comitetul nostru. Acolo s-a discutat şi despre detalii, cum se face alimentarea cu bancnote a României. Comitetul guvernamental de trecere la euro care funcţiona şi copreşedinţi erau premierul României şi Guvernatorul BNR a fost suspendat cât funcţionează această comisie. Scopul comisiei este obţinerea consensului naţional. Sunt pentru acest lucru. Am lucrat în 2002 la o astfel de strategie. BNR n-are cum să facă acest lucru singură. Suntem co-preşedinte cu vicepremierul României. Acest lucru înseamnă şi etapele legislative”, a declarat Mugur Isărescu.

„Sunt aproape 20 de amendamente care trebuie aduse Legii BNR pentru a ne putea integra în zona euro. Aceste amendamente sunt exact în direcţia opusă. În consecinţă, comitetul de trecere la zona euro este suspendat, iar cel de la BNR funcţionează pur tehnic. Am decis să invităm câte un reprezentant al partidelor politice. Comitetul nostru funcţionează din 2010, dar trebuie să deschidem mai mult Comitetul nostru către public”, a spus Mugur Isărecu, în urmă cu câteva zile, legat de această comisie.