Muntenegru a semnat protocolul de aderare la NATO. Va fi al 29-lea membru al Alianţei

Miniştrii de externe din NATO şi Muntenegru au semnat joi protocolul de aderare, marcând etapa finală a drumului acestei ţări spre statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Xinhua şi Tanjug.

19 mai 2016, 15:45
Muntenegru a semnat protocolul de aderare la NATO. Va fi al 29-lea membru al Alianţei

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu , a declarat că miniştrii de externe tocmai au semnat protocolul de aderare. Muntenegru este foarte aproape să devină al 29-lea membru al NATO”‘.

Semnarea protocolului permite micii ţări din Balcani să participe ca observator în cadrul reuniunilor NATO. ‘De astăzi, Muntenegru va avea un loc la masa NATO’, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începerea reuniunii de joi a miniştrilor de externe ai Alianţei.

În Muntenegru, NATO va avea un promotor convins al valorilor sale în Balcanii de Vest, neglijaţi, a afirmat premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, joi, la Bruxellles, menţionează Tanjug. Prin semnarea protocolului la nivel de miniştri de externe aţi recunoscut eforturile noastre pe calea spre o aderare deplină, a mai arătat Djukanovic, relatează Agerpres.

Secretarul general al NATO a amintit că Muntenegru a parcurs un lung drum de reforme. Muntenegru a reformat legi, a construit instituţii şi şi-a găsit locul în comunitatea internaţională, încurajând cooperarea şi înţelegerea în Balcani, a adăugat Stoltenberg.

După semnarea, joi, a protocolului, aderarea Muntenegrului trebuie ratificată de parlamentele celor 28 de state membre ale Alianţei, proces care, potrivit mai multor diplomaţi, ar urma să dureze între un an şi 18 luni.

Miniştrii de externe din NATO au invitat oficial în decembrie Muntenegru, mică republică ce numără 630.000 de locuitori, să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.

Ultima extindere a NATO datează din 2009, când au aderat Albania şi Croaţia, alte două ţări din Balcani.