Născuţi în aceeaşi familie, crescuţi separat. Drama din vieţile copiilor luaţi în plasament

Aproape jumătate dintre copiii pentru care se dispune măsura plasamentului mai au cel puțin un frate sau o soră în aceeași situație. O treime dintre acești copii trăiesc în sistemul de protecție specială separat de frații lor.

RomaniaTV.net
24 nov. 2016, 12:05
Născuţi în aceeaşi familie, crescuţi separat. Drama din vieţile copiilor luaţi în plasament

Asociația SOS Satele Copiilor România a lansat, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, primul studiu realizat în România cu privire la situația fraților din sistemul de protecție specială, în cadrul unei conferințe ce a avut loc joi, 24 noiembrie.

Aproape jumătate dintre copiii pentru care se dispune măsura plasamentului mai au cel puțin un frate sau o soră în aceeași situație, iar o treime din acești copii trăiesc în sistemul de protecție specială separat de frații lor. Potrivit prevederilor legislației naționale din domeniul protecției drepturilor copilului, la stabilirea unei măsuri de protecție specială trebuie avute în vedere cu prioritate atât „plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsă sau la familia substitutivă”, cât și „menținerea fraților împreună”.

Citeşte şi: O minoră s-a aruncat de la etaj după ce a fugit din centrul de plasament

Studiul realizat la inițiativa Asociației SOS Satele Copiilor România își propune să identifice și să analizeze practicile instituționale privind plasamentul grupurilor de frați, cauzele care conduc la separarea lor, dar și obținerea unor date cantitative referitoare la numărul copiilor din sistem care aparțin unor grupuri de frați.

Rezultatele studiului reprezintă un instrument deosebit de util ce va fi avut în vedere la elaborarea unui cadru instituțional unitar care să vină atât în sprijinul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, cât și al organizațiilor neguvernamentale care oferă servicii de protecție specială în case de tip familial, astfel încât să fie asigurată efectiv punerea în practică a principiului menținerii fraților împreună.

Inițiativa SOS Satele Copiilor România vine în continuarea unor demersuri similare, deja implementate la nivelul altor state în care această organizație activează, ea reprezentând totuși o premieră pentru țara noastră.

Studiul privind Situația fraților aflați în sistemul de protecție specială din România a fost realizat de Asociația Sociometrics – Grupul de Analiză Socială și Economică, în cadrul proiectului „Lobby and Advocacy Activities for Developing a National Supportive Legislative Frame for NGOs Providing Family Care Services”, implementat de Asociaţia SOS Satele Copiilor România, cu sprijinul organizației internaționale SOS Children’s Villages.

Datele disponibile au permis analiza doar pentru frații după mamă și doar pentru cei care sunt în sistemul de protecție. Restul copiilor, care au același tată dar mame diferite, rămași în familia de origine sau care au părăsit deja sistemul, nu au putut fi incluși în analiză. De asemenea, datele nu au permis analizarea influenței unui factor important în ce privește plasamentul grupurilor de frați, și anume momentul în care au intrat în sistem, respectiv dacă au intrat toți în același moment sau dacă au intrat pe rând, la momente diferite.