Negocieri cruciale pentru pacea în Yemen

Negocierile cruciale pentru pace în Yemen vor începe joi în Suedia, sub egida ONU, între guvernul de la Sanaa, susţinut de Arabia Saudită, şi rebelii sprijiniţi de Iran, a anunţat miercuri mediatorul Naţiunilor Unite, britanicul Martin Griffiths.

05 dec. 2018, 20:11
Negocieri cruciale pentru pacea în Yemen

Mediatorul ONU „doreşte să anunţe relansarea procesului politic inter-yemenit, la 6 decembrie 2018, în Suedia”, au făcut cunoscut serviciile sale pe Twitter.

Delegaţia rebelilor a ajuns marţi seară în Suedia la bordul unui avion special kuweitian cu care s-a deplasat şi emisarul Naţiunilor Unite. Reprezentanţii guvernului, plecaţi de la Riad, au aterizat miercuri seară la Stockholm.

Războiul durează din 2014 în Yemen, unde foametea ameninţă în prezent o mare parte a populaţiei. Aceste negocieri sunt primele din 2016.

Delegaţia guvernamentală yemenită, alcătuită din 12 membri, este condusă de ministrul de externe Khaled al-Yamani, a precizat o sursă apropiată acestei delegaţii.

Ea este „purtătoare de speranţă pentru poporul yemenit”, a declarat Abdullah al-Alimi, şeful de cabinet al preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi care s-a refugiat în Arabia Saudită după ce capitala Sanaa a fost cucerită de rebelii houthi în 2014.

Delegaţia guvernamentală va depune toate eforturile „pentru reuşita consultărilor (din Suedia) pe care le considerăm ca o ocazie reală de a restabili pacea”, a subliniat Abdullah al-Alimi într-un mesaj pe Twitter.

Experţi şi surse diplomatice s-au arătat prudenţi înaintea acestor consultări menite să ajute la „edificarea încrederii” între cele două părţi.

O sursă diplomatică din cadrul Consiliului de Securitate al ONU a declarat pentru AFP că există „speranţe foarte slabe” pentru ca aceste negocieri să ducă la progrese concerte.