PNL, după CONSULTĂRILE cu Iohannis: Nu putem să OPTĂM decât pentru DIZOLVAREA PARLAMENTULUI şi ANTICIPATE

O delegaţie PNL s-a întâlnit pentru negocieri cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, joi, de la ora 17.00. După aproximativ 40 de minute de discuţii, liderii PNL au declarat că i-au cerut şefului statului dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate.

05 nov. 2015, 14:52
PNL, după CONSULTĂRILE cu Iohannis: Nu putem să OPTĂM decât pentru DIZOLVAREA PARLAMENTULUI şi ANTICIPATE

Copreședinții PNL au anunțat încă de joi dimineaţa că Partidul Liberal îi va propune şefului statului varianta alegerilor anticipate.

„Nu am facut niciun fel de propunere pentru prim-ministru. (…) Credem că s-au făcut foarte multe greşeli în politică în ultimii 25 de ani. Acestea se văd în scoietatea românească. Suntem într-un moment greu pentru clasa politică şi nu putem să optăm decât pentru ideea de dizolvare a Parlamentului şi alegeri anticipate. (…) Mă bucur că atunci când PSD a ieşit de la consultări a avut o poziţie echilibrată şi nunţată, care nu excludea organizarea de alegeri anticipate şi spunem asta pentru că toţi credem că în societatea românească nu mai este cazul de scandal, crize politice la vârf, ci este momentul în care ar trebui să găsim soluţii de consens care să ducă la modernizarea României. Acest mesaj nu e o noutate nici pentru Iohannis sau pentru voi. Am înţeles de la domnia sa că vor urma consultări mâine, dar şi în zilele care urmează, o nouă rundă de negocieri. Mă bucur că are întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile”, a declarat Alina Gorghiu după consultările cu Iohannis.

Mai mult, Gorghiu a arătat că ar fi un „avantaj” dacă s-ar reuşi organizarea alegerilor anticipate odată cu alegerile locale.

Întrebat cum a comentat Klaus Iohannis această propunere, a alegerilor anticipate, copreşedintele PNL Vasile Blaga a precizat: „A spus că înţelege poziţia PNL, că este una consecventă cu cea din ianuarie. Şi discutam de lucrul acesta încă din campania electorală”.

Întrebat dacă PNL a renunţat la varianta ca prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu să devină premier, având în vedere că liberalii nu au avansat un nume, copreşedintele Vasile Blaga a precizat că Predoiu va fi propus după ce PNL va câştiga alegerile.

În situţia în care, în urma consultărilor, varianta alegerilor anticipate nu va avea susţinere, liberalii s-au declarat deschişi pentru alte consultări, însă au precizat că, totuşi, consideră dizolvarea Parlamentului cea mai „justă” variantă. „Dacă vom discuta după viitoarea întâlnire. (…) Nu am discutat acest lucru cu domnul preşedinte”, a precizat Blaga.

Înainte de începerea consultărilor, Klaus Iohannis a precizat că speră să fie găsite „soluţiile cele mai potrivite” pentru această criză politică.

„Bine aţi venit, este o etapă grea pentru mine care a rezultat dintr-o tragedie care a declanşat aceste schimbări politice şi sper să găsim soluţiile cele mai potrivite. Aceasta este o primă runda de consultari şi abia aştept să aud propunerile dvs. Vă mulţumesc!”, a declarat Klaus Iohannis la începutul consultărilor cu delegaţia PNL.

Din delegația PNL fac parte copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga, precum și președintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus. Din delegaţie nu face parte premierul desemnat de PNL încă de anul trecut, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu.

PNL a cerut organizarea alegerilor anticipate şi a chemat partidele la discuţii. Soluţia propusă de PNL este respinsă însă de liderii actualei coaliţii.

Citeşte şi: Alina Gorghiu: Cerem organizarea de alegeri anticipate

Liviu Dragnea a anunţat că PSD nu vrea alegeri anticipate, cum a propus PNL, pentru că acest lucru ar însemna instabilitate pentru următoarele luni, el afirmând că aşteaptă să fie chemaţi la consultări de preşedinte pentru a-i face acestuia o propunere de premier care să aibă susţinere în Parlament.

El a mai spus că actuala coaliţie are în continuare majoritate în Parlament şi că PSD vrea în continuare să îşi asume guvernarea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că l-a desemnat pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, drept premier interimar, după ce Victor Ponta şi-a depus, miercuri, mandatul, la presiunea străzii.

Klaus Iohannis a avut deja consultări cu reprezentanții PSD, urmând ca după discuțiile cu delegația PNL să urmeze consultări cu Uniunea Democrată Maghiară din România de la ora 18,00, apoi cu reprezentanți ai grupului parlamentar al minorităților naționale de la ora 19,00.

Președintele Klaus Iohannis a început, joi, consultările la Palatul Cotroceni cu partidele şi formaţiunile parlamentare, în vederea nominalizării unui nou premier, după demisia lui Victor Ponta. Şeful statului a declarat că trebuie găsite cele mai bune soluții, pentru că „este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern”. Delegaţia PSD a fost prima care a intrat la consultări.