Nelu Iordache, sub control judiciar pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani

Procurorii DIICOT au decis plasarea sub control judiciar a lui Nelu Iordache, urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală şi instigare la înşelăciune, în dosar fiind făcute şase reţineri.

27 apr. 2016, 05:42
Nelu Iordache, sub control judiciar pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani

Prin ordonanţa procurorului, s-a dispus cercetarea sub control judiciar a lui Nelu Iordache şi a altor şase suspecţi în timp ce alte şase persoane sunt reţinute şi urmează să fie prezentate instanţei de judecată în cursul zilei de vineri cu propunerea de arestare preventivă. Anchetatorii au dispus şi extinderea urmării penale faţă de firmele Romstrade SRL, Impresa Pizzarotti & Spa Sucursala Cluj şi alte zece firme.

În cuprinsul plângerii penale s-a arătat că la data de 9 iunie 2011, SC Grimar Auto Cezar SRL a încheiat un contract cu SC City Cons SRL, având ca obiect transportarea unei mari cantităţi de piatră concasată de la S.C. Carb S.A. din Braşov către un depozit aparţinând SC Impresa Pizzarotti, potrivit actelor dosarului.

„Petenta a afirmat că negocierile au fost purtate cu numitul Lucian Enache, persoană despre care a aflat ulterior că nu are nicio calitate în cadrul SC City Cons SRL, iar contractul de prestări servicii a fost semnat de numita Burcea Carmen Mariana, pentru achitarea contravalorii contractului fiind lăsată drept garanţie, pe bază de proces-verbal, o filă CEC în valoare de 5.002.830,72 lei, filă CEC ce ulterior, cu ocazia introducerii la plată în bancă, a fost refuzată cu menţiunea că CEC-ul aparţine unui set de instrumente retras din circulaţie”, se arată în documentele procurorilor, citate de News.

Făptuitorii sprijiniţi şi de către alte persoane ar fi efectuat prin societatea comercială City Cons acte de comerţ, cumpărând bunuri şi servicii pentru plata cărora au eliberat instrumente de plată fără acoperire.

„În anul 2011 au achiziţionat de la SC Carb SA Braşov 90.000 tone de piatră pe care le-au vândut sub preţul de achiziţie către SC Romstrade SRL, vânzătorul fiind înşelat prin emiterea de instrumente de plată fără acoperire. Plata transportatorului SC Grimar Auto Cezar SRL s-a efectuat tot cu instrumente de plată fără acoperire”, arată sursa citată.

Întrucât între cele două cauze penale există legătură, iar reunirea acestora se impunea pentru o mai bună înfăptuire a actului de justiţie, prin ordonanţa procurorului s-a dispus conexarea acestora au precizat sursele.

„Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că SC City Cons SRL a încheiat contracte comerciale şi cu alte societăţi cărora le-a produs prejudicii însemnate prin emiterea de instrumente de plată fără acoperire”, se mai arată în documentele procurorilor.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a efectuuat, joi, 37 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Argeş, Galaţi, Călăraşi şi Giurgiu. Au fost vizaţi 34 de suspecţi, între care şi omul de afaceri Nelu Iordache, patronul firmei Romstrade.

Potrivit anchetatorilor, începând cu 2011, firma City Cons SRL, a cumpărat, de la persoane vătămate, cantităţi mari de piatră sau alte bunuri, introducând la plată file de cec fără acoperire.

Mărfurile şi serviciile astfel achiziţionate de City Cons erau livrate către diverşi beneficiari, în special firmele Impresa Pizzarotti şi SC Romstrade SRL, prin intermediul altor două firme, la preţuri mult mai mici decât cele de achiziţie, mai susţin procurorii. Prejudiciul calculat de anchetatori s-ar ridica la 13.130.977 de lei.

Nelu Iordache este judecat, din aprilie 2013, într-un dosar în care este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, în legătură cu deturnarea fondurilor pentru un tronson din autostrada Nădlac – Arad. În calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, Iordache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene, se arată în rechizitoriu.

Într-un alt dosar, Nelu Iordache este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.

În acest caz, omul de afaceri este acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Alături de Nelu Iordache sunt judecaţi firma Romstrade şi mai mulţi responsabili de la DRDP Craiova.