Nevrozele: De ce apar şi cum le gestionezi

Stresul cronic și amestecul zilnic de frustrare, frică, îngrijorare pot duce la tulburări diverse, de la cea de anxietate la cea obsesiv-compulsivă sau la ipohondrie. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus nevroze.Cele mai frecvente suferințe psihice ale vremurilor noastre sunt nevrozele, tulburările de dispoziție și de personalitate și depresia. Nevroza este o tulburare mentală de lungă durată, de care persoana afectată este conștientă și care nu perturbă funcțiile esențiale ale personalității.

16 aug. 2017, 08:04
Nevrozele: De ce apar şi cum le gestionezi

Spre deosebire de psihoză, ea nu generează pierderea contactului cu realul, iar persoana nevrotică rămâne, într-o mai mică sau mai mare măsură, adaptată la viața socială. Totuși, nevroza este resimțită ca o povară grea pentru cei afectați.

Conflictele nerezolvate sau reprimate, provenite de cele mai multe ori din copilărie, se transformă în probleme și, în condiții de stres, încep să se manifeste prin simptome psihice, psihosociale sau fizice. Potrivit specialiștilor, acestea reprezintă o modalitate a psihicului celui afectat de a atrage atenția asupra suferinței sale și de a cere ajutor. Din păcate, cei din jur reacționează, de obicei, defensiv la comportamentul negativ, neobișnuit, al nevroticului.

Termenul nevroză este folosit de majoritatea psihologilor pentru a desemna diverse tulburări psihice – fobiile, tulburarea de anxietate, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, isteria, ipohondria și anumite tulburări schizoide sau paranoice.

Manifestările mentale includ anxietate, depresie, gânduri sau acțiuni obsesive. În plan emoțional, apar stări tensionate, modificări frecvente ale dispoziției, sentimente de vinovăție, pierderea încrederii în sine, teamă, insecuritate, rușine, probleme în relațiile interpersonale, scăderea treptată a performanței.

Simptomele fizice sunt tulburări de somn, tulburări sexuale, bulimia sau anorexia și dureri fără o cauză organică.

Tratamentul nevrozelor depinde de tipul lor și de intensitatea suferinței pe care o provoacă. Ele se pot manifesta printr-un disconfort care nu afectează ritmul cotidian și viața socială, dar și prin limitări extrem de neplăcute ale vieții de zi cu zi, care cresc progresiv în intensitate dacă nu sunt tratate corespunzător.

În formele ușoare, persoana afectată poate recăpăta controlul prin propriile forțe, cu ajutorul unor tehnici de gestionare a stresului. În cele moderate însă nu se va mai descurca singură, iar în cele severe, problema nu va putea fi depășită sau ameliorată fără o terapie specializată. Iar aceasta este psihoterapia. De aceea, este recomandabil ca, în cazul oricărui comportament nevrotic să ceri sfatul unui psiholog sau unui psihoterapeut.

Prin psihoterapie poate fi descoperită cauza adâncă a nevrozei, astfel încât răul este atacat la rădăcină și conflictul interior poate fi rezolvat cu succes. În nevrozele severe, specialiștii pot recomanda însă și tratamentul medicamentos. Inhibitorii de recaptare a serotoninei, de pildă, compensează dezechilibrul apărut în sistemul de neurotransmițători.

Dar există și alte medicamente care sunt prescrise în nevroze, pentru a alina temporar suferința celui afectat. În unele cazuri, terapia include și măsuri de reintegrare socială a persoanei afectate.

Ca o concluzie, trebuie precizat însă că medicamentele suprimă doar simptomele neplăcute ale nevrozei, nu tratează și cauza. De aceea, psihoterapia este recomandată ca o metodă mai eficace, cu rezultate pe termen lung.

Știai că…
… potrivit studiilor, nevrozele apar cel mai des în al treilea sau al patrulea deceniu de viață?
… nevrozele afectează mult mai des femeile decât bărbații?

Află cum poți trata nevroza în vacanță AICI