New York Times: Economia României ar putea avea probleme în viitorul apropiat

Publicat: Joi, 19 Octombrie 2017 19:11 // Actualizat: Joi, 19 Octombrie 2017 19:11 // Sursa: romaniatv.net

Un articol din ziarul american The New York Times avertizează că economia României s-ar putea confrunta cu probleme în viitorul apropiat, în condiţiile în care avansul din prezent este bazat în cea mai mare parte pe consum, iar Guvernul este nevoit să taie masiv din bugetele alocate investiţiilor pentru a putea susţine creşterile salariale anunţate.

Foto: NYT.com

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat recent că a revizuit în creştere, de la 5,9% la 6,1%, pe serie brută, estimările publicate în august şi septembrie referitoare la rata de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din trimestrul al doilea al acestui an.

Aceasta este cea mai rapidă creştere în rândul statelor din Uniunea Europeană (UE), dar este bazată pe un consum stimulat masiv de creşterile salariale anunţate de Guvern şi prea puţin de investiţii, avertizează articolul din The New York Times, preluat de News.ro.

Astfel, investiţiile în infrastructură au fost drastic reduse, iar creşterile salariale ar putea duce, alături de tăierile de taxe, la creşterea semnificativă a datoriei publice.

“Facem aceleaşi greşeli ca Grecia. Continuăm să ne creştem datoria publică într-o perioadă de boom economic”, a declarat, pentru The New York Times, economistul Cristian Păun.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, după primele opt luni din acest an, un deficit de 4,043 miliarde euro, cu 52,4% mai mare decât nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale, potrivit datelor publicate recent de Banca Naţională a României (BNR).

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,518 miliarde euro după primele opt luni, în scădere cu 18,6% comparativ cu perioada ianuarie – august 2016. Totodată, datoria publică a ţării a ajuns în august la 33,898 miliarde euro, cu 5% mai mult decât în 31 decembrie 2016.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
analiza romania creştere economică New York Times PIB
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 oct 23:47
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Oare cum poate fi un Om de Stiinta , in acelasi Timp , si Om de Stiinta si Model de Imbracsminte si Om de Casa adica Casnic , care se pricepe la Treburile Gospodaresti !
1
EUR
4.6485
RON
13 Dec
noapte -3 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H